Új Ptk.

Sérelemdíjjal büntetik majd a személyiségi jogok megsértését

Nem vagyoni kártérítés helyett sérelemdíj lesz a személyiségi jogok megsértésének szankciója jövő márciustól. A sérelemdíj attól függetlenül jár majd, hogy a jogsértésen kívül érte-e további hátrány a sértettet. A parlament erről hétfőn, az új polgári törvénykönyv (Ptk.) elfogadásával döntött.

2013.02.11 19:58MTI

 Az igazságügyi minisztérium módosító javaslata alapján a közösség bármely tagja jogosult lesz - 30 napon belül - bírósághoz fordulni a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségét nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy indokolatlanul bántó sérelem esetén.
   
Az új Ptk. rögzíti azt a bírói ítélkezésben érvényesülő gyakorlatot, hogy a közszereplőket csekélyebb személyiségi jogi védelem illeti meg, mint a közszereplést nem vállalókat.
   
Változás az is, hogy bíróság a jövőben csak ügyek meghatározott körében és meghatározott időre korlátozhatja a cselekvőképességet, általános jelleggel nem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.