Módosító indítvány

Tolódhat az új Ptk. hatályba lépése

Jövő január elseje helyett két és fél hónappal később, 2014. március 15-én lépne hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.), ha a parlament elfogadja Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt tartalmazó, zárószavazás előtti módosító indítványát.

2013.02.09 13:00MTI

Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint a Ház hétfőn tartja az új Ptk. záróvitáját és zárószavazását. Az egységes javaslat alapján a kódexnek 2014. január elsején kellene hatályba lépnie, a közigazgatási és igazságügyi miniszter azonban ezt március 15-ére módosítaná "a megfelelő felkészülési idő biztosítása" érdekében. 

Az eredeti tervek szerint a kódexet tavaly őszi ülésszakán fogadta volna el a parlament, egyéves időt biztosítva a felkészülésre. Az Országgyűlés azonban a tavalyi utolsó ülésnapján, december 17-én még csak a módosító indítványokról döntött, és az alkotmányügyi bizottság javaslatára kivette az új Ptk. családjogi fejezetéből az élettársi kapcsolat fogalmáról és az élettársak vagyoni viszonyairól szóló rendelkezéseket, így azok átkerülnek a kötelmi jogi szabályok közé.
 
Erre utalva Vékás Lajos akadémikus, a polgári jogi kodifikációs főbizottság vezetője január elején megjelent cikkében azt írta: "az egyetlen komoly vitakérdés miatt" az Országgyűlésnek nem sikerült tartania a kormány eredeti tervét a törvény elfogadásának határidejéről, és így a 2014. január elsejei hatálybalépés is el fog tolódni, ha a kormány tartani akarja az elengedhetetlenül szükséges minimum egyéves határidőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.