Hatástanulmányt készít

Az MSZP megvizsgálja a tandíjmentes felsőoktatás lehetőségét

Az MSZP hatástanulmányt készít a tandíjmentes hazai felsőoktatási rendszer lehetőségének vizsgálatára.

2013.02.07 15:17MTI

Az MSZP elnöke a szocialista parlamenti frakció kétnapos kihelyezett ülése utáni sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a koncepció elkészítésével Hiller Istvánt, a párt humánpolitikai kabinetjének vezetőjét bízta meg. Mesterházy Attila hozzátette: a kérdésben folyamatosan konzultálnak civil szakmai szervezetekkel és tanulmányozni fogják az OECD által az egyik leghatékonyabbnak tartott ingyenes finn felsőoktatást is.
   
"Mindenkivel szeretnénk együttműködni, akinek az oktatás versenyképességét illetően értelmes és hasznos véleménye van. Az oktatást stratégiai ágazatként kezeljük, alapelvünk, hogy olyan rendszert látnánk szívesen, mely a minőséget, a fenntarthatóságot és az esélyegyenlőséget biztosítja" - fogalmazott a pártelnök.
   
Hiller István országgyűlési képviselő a hatástanulmány szükségességét azzal indokolta, hogy minden olyan országban, ahol a válság idején "hozzányúltak" a felsőoktatáshoz, a változtatások a nagyobb hozzáférhetőség, a nyitottság irányába mutattak.
   
A politikus úgy vélte: a magyar felsőoktatás válság közeli állapotban van, és ennek a jelenlegi kormány, valamint a felsőoktatási politikája az oka. Azt mondta, a kormány két és fél éven keresztül az önfinanszírozó felsőoktatást hangoztatta, amely megítélése szerint előkészítetlen, megvalósítatlan és rossz álom volt.
   
"Ebből felébredtek 2012 karácsonyán. Az önfinanszírozó felsőoktatást feladták, csak az ehhez kapcsolódó igen nagy mértékű pénzkivonást otthagyták az intézményeknek" - jegyezte meg. Egyben utalt rá, hogy 2010 óta 60 milliárd forintot vontak el a hazai főiskoláktól és egyetemektől.
   
Hiller István a diákhitelről szólva azt mondta, hogy szükség van rá, az első verzióját az MSZP jónak is tartja, de a második konstrukciót nem tudja elfogadni, arra az a válaszuk, hogy "kidobják az ablakon".
   
Hozzátette, a párt nem ért egyet a hallgatói szerződésekkel, azokat megítélésük szerint fel kell mondani, ellentétesek ugyanis az európai uniós alapelvekkel és hátrányosak a magyar fiatalok számára. "Támogatunk minden olyan mozgalmat, amely a hallgatói szerződések eltörlését tűzte ki célul, és együttműködést ajánlunk mindenkinek, akik a röghöz kötést rossznak tartják" - hangoztatta a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.