Dániában leépít

Magyarországon erősít a Lego

A Lego-csoport 380 munkahelyet megszüntet a dániai Billundban lévő központi gyárában, és a feldolgozást, valamint a csomagolást meglévő külföldi termelő üzemeiben, köztük Magyarországon erősíti.

2013.02.05 18:19MTI

A cég keddi közlése szerint az átállást a következő két és fél évben tervezik lebonyolítani.

A cél az, hogy a termelést közelebb vigyék a felvevő piacokhoz, így a magyarországi és csehországi üzem Európára, a mexikói az észak-amerikai piacra fog összpontosítani.

Magyarországon Nyíregyházán van a dán cégnek gyára, amely egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Legót gyártják. Két gyáruk van Dániában, egy-egy Csehországban és Mexikóban.

A száz legjelentősebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei társas vállalkozás közül a foglalkoztatást tekintve a Lego Manufacturing Kft. 1160 fővel a harmadik helyen állt 2011-ben.

A 125 millió eurós beruházással épülő 80 ezer négyzetméteres gyárkomplexum várhatóan 2014-re készül el. Az ipari komplexumban műanyag fröccsöntő üzem, illetve dekorációs, feldolgozó, elő- és végleges csomagoló részleg, 18 ezer négyzetméteres raktár, továbbá kiszolgáló létesítmények is épülnek a tavaly ismertetett tervek szerint.

Az 1932 óta a Kirk Kristiansen család tulajdonában lévő vállalkozás a 2000 évek elején veszteséget veszteségre halmozott, de később talpra állt főként annak köszönhetően, hogy erősítették a hagyományos építőkockák, illetve a klasszikus tematikus termékcsaládok gyártását. A cég árbevétele és nyeresége folyamatosan növekszik 2007 óta.

Billundban jelenleg 3500-an dolgoznak, a cég világszerte 11 ezer embert foglalkoztat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.