Politikai plágium gyanúját kelti

Petréteit másolta az Együtt 2014?

Óriási mennyiségű szöveget másolt át szó szerint a Petrétei József által készített 2006-os alkotmánytervezetből a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014. A két szöveg között körülbelül 60-70 százalékos az átfedés.

2013.01.15 08:42Havariapress

Politikai plágium gyanúját kelti, hogy az Együtt 2014 választási mozgalom napokban nyilvánosságra hozott alkotmánytervezetének nagy része szó szerinti átvétele a második Gyurcsány-kormány idején, 2006 júniusában a Petrétei József akkori igazságügyi és rendészeti miniszter által készített tervezetnek. Mindkét dokumentum letölthető az internetről, így a Magyar Nemzet összehasonlította a két anyagot, és kiderült: rengeteg szó szerint átvett paragrafus, bekezdés található Bajnaiék koncepciójában. Az egy-egy szavas eltérések is sokszor csupán jelképesek: például az egyik tervezetben ,,személyek", a másikban ,,jogalanyok" kifejezés olvasható. A két koncepció közötti legfőbb különbség terjedelmi: Bajnaiék Egy új alkotmány lehetséges tervezete névre keresztelt irománya 39, Petrétei írása 75 oldalas.

Az Együtt 2014 alkotmánytervezetét Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter tette le az asztalra, amikor mások mellett fiával, az MSZP-t képviselő Bárándy Gergellyel tárgyalt néhány nappal ezelőtt. Sem akkor, sem azóta nem jelezte senki az Együtt 2014 részéről, hogy az alkotmánytervezetük elkészítésében Petrétei József is közreműködött volna, vagy hogy engedélyt adott volna az általa írt szövegek szó szerinti átvételére. A lap becslése szerint Bajnaiék tervezetének körülbelül a 60-70 százaléka mutat gyanús átfedést Petrétei munkájával. Keresték az ügyben Bárándy Pétert, illetve Bajnai Gordon közeli munkatársát, Szigetvári Viktort, de egyikük sem vette fel a telefont.

Például a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló részt is szó szerint átvették a Petrétei-féle tervezetből, ám annak utolsó, vastag betűvel tördelt (tehát kulcsfontosságú) utolsó tagmondatát kihagyták: eszerint olyankor tilos a különbségtétel faj, bőrszín, nem, nyelv, vallás vagy egyéb szempont szerint, ,,ha annak tárgyilagos mérlegelés szerint nincs ésszerű indoka". Bajnaiék szinte szó szerint átvették a pozitív diszkriminációs kitételt is: ,,Nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek, ha a személyek [Petréteinél: jogalanyok] meghatározott csoportját az alapvető jogok érvényesülése vagy az esélyegyenlőtlenség csökkentése [Petréteinél: felszámolása] érdekében részesítik előnyben."

Ugyanakkor meglepő, hogy Bajnaiék tervezetéből olyan alapvető tények kimaradtak, mint hogy hazánk hivatalos nyelve a magyar, vagy hogy melyek Magyarország nemzeti ünnepei. A szöveg készítői nem tartották fontosnak a képmáshoz és a hangfelvételhez való jogot, ugyanis ezeket is kihagyták a tervezetből. Jelzésértékű, hogy Bajnaiék koncepciójában egyetlenegyszer sem szerepel az a szó, hogy egyház, ehelyett a vallási közösség kifejezést használják. Petrétei tervezetében még az állt: ,,Az állam elismeri és biztosítja az egyházak függetlenségét és önállóságát", ám az Együtt 2014 anyagából ez kimaradt.

A Magyar Nemzet megkeresésére ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a lapnak elmondta: ő is számos átfedést talált a két koncepció között, egyes szövegrészeket pedig apró módosításokkal a '49-es alkotmányból emelhettek át. A szakértő megítélése szerint a Petrétei-féle joganyag szakmai szemmel igényesebbnek tűnik, mint az Együtt 2014 tervezete. Ifjabb Lomnici Zoltán megemlítette: mindössze hat olyan részt talált ez utóbbiban, amely idehaza újdonságnak mondható. Az első az azonos neműek kapcsolatát védő rész. Eszerint ,,az állam az azonos nemű, nagykorú személyek tartós életközösségét törvényben meghatározott formában védelemben részesíti".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.