Hozzon felelős döntést

MSZP: csak ne Matolcsyt jelölje Orbán az MNB élére!

Az MSZP arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hozzon felelős döntést, és ne Matolcsy Györgyöt, hanem egy független, a szakma által elismert embert jelöljön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére.

2013.01.12 12:25MTI

Józsa István szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Matolcsy György a tűzzel játszik és a forint árfolyamát rontja, amikor olyan gondolatokat fogalmaz meg a Heti Válasz című folyóiratban, amelyek szerint helytelen volt az MNB eddigi pénzügyi politikája.

Szavai szerint a nemzetgazdasági miniszter "arról ábrándozik", hogy az amerikai jegybankhoz, a Fedhez hasonlóan az MNB is egy úgynevezett mennyiségi könnyítésben vehetne részt. Magyarország nem az Egyesült Államok, az MNB nem azonos a Feddel, ráadásul még az Egyesült Államokban is rendkívül kockázatos ez az úgynevezett mennyiségi könnyítés - mondta az ellenzéki politikus.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint Orbán Viktor miniszterelnök is kockáztatja a forint árfolyam-stabilitását, amikor hagyja, hogy nemzetgazdasági minisztere ilyen gondolatokkal álljon elő.

Azzal, hogy a forint árfolyama pár nap alatt több mint két százalékot zuhant, a piac rendkívül gyorsan és húsba vágó módon jelezte, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a jegybank eddigi pénzügyi politikáját sértő kormányzati elképzelések látnak napvilágot - jelentette ki.

A jegybanknak függetlennek kell lennie, de "nem a józan észtől függetlennek", Matolcsy György esetleges kinevezése viszont azzal a veszéllyel járhat, hogy egy olyan elnök kerül az MNB élére, aki a "józan észtől távol eső gondolatokat is hajlandó megfogalmazni" - mondta. Józsa István szerint Matolcsy György esetleges kinevezése után a forint akár néhány hónapon belül több tíz százalékkal gyengülhetne, ami magával vonná a költségvetés finanszírozhatatlanságát.

A politikus ezért felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne a nemzetgazdasági minisztert, hanem egy független, szakmailag elismert vezetőt jelöljön a jegybank élére.

Kérdésre válaszolva Józsa István azt mondta: van elképzelésük arról, hogy a közvélemény és a nemzetközi szakma kit tartana független szakértőnek, de még véletlenül sem akarnak nevet mondani, mert biztosak abban, hogy ha valakit megneveznének, azt semmiképpen sem neveznék ki az MNB élére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.