Macskássy Gyula-pályázat

Médiatanács - újabb 40,7 millió forintos filmes támogatás

A Macskássy Gyula-pályázat második fordulójában hat pályázó filmterveit támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretén belül összesen 40,7 millió forinttal.

2013.01.09 14:36MTI

A médiatanács szerdai közleménye emlékeztet arra, hogy a Macskássy Gyula-pályázatot 2012 elején hirdették meg. A Magyar Média Mecenatúra program keretein belül megvalósuló pályázat három fordulóban összesen 120 milliós keretösszeggel támogatja az animációs filmek gyártását.

A Magyar népmesék alkotójaként ismert Horváth Mária Balázs Béla-díjas rendező Szécsi Magda meséjéből A cigányasszony meg az ördög címmel készítheti el animációs filmjét. A munkafolyamatban Orsós Teréz cigány festőnő is közreműködik majd.

Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész és animációs rendező A rajzoló emlékezete címmel készít filmet. Az alkotást Vu Tao-cuval, a Tang-korszak festőjével kapcsolatos történet ihlette. Orosz István hagyományos rajz animációval dolgozik, filmjével a művész és az alkotás közötti viszonyt ábrázolja.

Kormos Ildikó Balázs Béla-díjas rendező Ehető mesék címmel adott be sorozattervet. Az alkotó különféle zöldségek, gyümölcsök, termések felhasználásával jelenítene meg figurákat, amelyek a stop motion technika segítségével kelnek majd életre. Elsőként Móricz Zsigmond A török és a tehenek című meséje elevenedik meg. "A további történetekben a tervek szerint a zsömlemalac, a retekegér és a körtesün is feltűnik majd" - áll a közleményben.

Szeiler Péter a jótékony kezdeményezések álságos oldaláról készít groteszk látleletet egy gitár történetén keresztül. A film fotóalapú 2D-animációval készül, a történet az És ezt így hogy? című sorozatkoncepció nyitófilmje lesz.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem frissen végzett animációs hallgatói gyerekversekből és dalokból készítenek mesesorozatot. Tíz alkotó dolgoz fel tíz művet, a többi között Varró Dániel, Tóth Krisztina és Lackfi János munkáit. A kortárs alkotásokat Domonyi Rita dramaturg válogatta.

Berta Enikő A mesemondó című animációja egy könyvtár rég nem olvasott mesekönyveinek szereplőit menti meg az elfeledéstől. Feltűnik többek között a legkisebb királylány, az éles eszű juhász, a hétfejű sárkány vagy a parázspatájú táltos paripa is.

A pályázati eredmények részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatási terület honlapján (http://tamogatas.mtva.hu/) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.