Nem csupán iskola, hanem szakmai közösség

Tiltakozik a Szolidaritás a Mozgásjavító szakközépiskolájának megszüntetése ellen

Tiltakozik a Magyar Szolidaritás Mozgalom a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézet és Diákotthon (Mozgásjavító) szakközépiskolai részének megszüntetésére vonatkozó önkormányzati tervek ellen, és úgy véli, az intézkedés ellentétes a kormányzati kommunikációval.

2013.01.09 08:01MTI

A Szolidaritás az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "mélységes felháborodással" olvasták a hírt Budapest Főváros Önkormányzatának szándékáról. Hangsúlyozzák: ez az intézmény olyan súlyosan mozgáskorlátozott gyermekeknek (és családjuknak) segít kihasználni a meglévő lehetőségeket, fejleszteni kompetenciáikat, akik állapotuk miatt nem tudnak részt venni az integrált oktatásban. 

A fővárosi önkormányzat ezzel a Szolidaritás szerint olyan állampolgárokat foszt meg tudástól, szakmától, sportolási lehetőségtől, önbizalomtól, kapcsolatoktól, közösségtől, akik amúgy is az átlagnál sokkal komolyabb nehézségekkel kell hogy megküzdjenek. 

Olyan gyermekeket, akiknek társadalmi integrációja, a munka világába történő bevezetése a jelenlegi kormányzat szerint kiemelt fontosságú, ahogy ezt a rokkantak és mozgáskorlátozottak felülvizsgálata kapcsán hangsúlyozza - áll a közleményben. Kiemelik, hogy az intézmény országosan és nemzetközi szinten is elismert szakmai munkát folytat. Ahogy neve is mutatja, nem csupán egy iskola, hanem komoly szakmai közösség is. 

Egy rész megszüntetése az egész munkáját befolyásolja - hívják fel a figyelmet. A megszüntetni szánt középfokú oktatási intézményben a fiatalok még a munkaképes életkor elérése előtt el tudják sajátítani azokat a kompetenciákat, melyek segítik őket abban, hogy később a társadalom hasznos tagjaivá válhassanak. Az intézmény bezárásával épp a tanulás és a későbbi munkába állás lehetőségét veszik el tőlük - fogalmaz a Szolidaritás. 

Úgy vélik, hogy a fővárosi önkormányzat döntése amiatt is elgondolkoztató, mert az iskolák államosításával az önkormányzatnak csak az épület fenntartásának költségeit kell viselnie, míg az oktató-nevelő munka költsége a központi költségvetést, a "Fidesz kormányzatot terheli". Így a szervezet azt feltételezi, hogy a döntés hátterében a kormányzati kommunikációval ellentétes szándék áll. 

A Szolidaritás attól is tart, hogy a szakközépiskolai tagozat megszüntetése csupán az első lépés, de remélik, hogy az érintettek a lehető legrövidebb időn belül megváltoztatják döntésüket.

Korábban a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége közleményben tiltakozott az ellen, hogy a főváros a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a Mexikói úti iskolában. A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága hétfőn erre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy nincsenek meg a szakközépiskolai képzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális eszközök a Mozgásjavítóban.
 
A főváros jelezte: a tanulók további képzése érdekében a teljes körűen akadálymentesített Petrik Lajos két tanítási nyelvű vegyipari, környezetvédelmi és informatikai szakközépiskolát, valamint a Neumann János számítástechnikai szakközépiskolát javasolták az érintetteknek, ezekben több szakmacsoport, szakma közül választhatnak a fiatalok, emellett közel vannak a Mozgásjavítóhoz. 

Az önkormányzat azt is hangsúlyozta, hogy a speciális nevelési igényeket kielégítő intézmény az elmúlt időszakban és jelenleg is kiemelt támogatásokat élvez. A szakközépiskolai oktatásra kijelölt épület felújítása azonban kimaradt a 2007 és 2010 között két ütemben zajló, 3,5 milliárd forintos rekonstrukciós beruházásból, így arra mintegy 212 millió forintot kellene költeni, s ezt a működtető önkormányzat nem tudja biztosítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.