"A valóságban csak 3-4 százalék lesz"

Jobbik: az infláció elviszi a kormány rezsicsökkentését

A Jobbik szerint a kormány által 10 százalékosnak ígért energiaár-csökkentés a valóságban csak 3-4 százalékos lesz, amit a fogyasztók teljes egészében el is vesztenek az inflációval.

2013.01.02 16:37MTI

Ezt Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője mondta szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a Jobbik szerint a magyar lakosság a kelleténél 30-40 százalékkal többet fizet a közműszolgáltatásokért, amiért az elmúlt évtizedek elhibázott privatizációja és az így százmilliárdos extraprofitokat felhalmozó külföldi nagyvállalatok tehetők felelőssé.
 
A jobbikos képviselő szemfényvesztő trükknek nevezte a kormány 10 százalékos rezsicsökkentésre vonatkozó ígéretét. Ez a valóságban 3-4 százalékos lesz, mivel a kabinet a közlönyben megjelentek alapján csak a villanyszámla egy részét, az elektromos áram tényleges árát csökkenti mintegy 8 százalékkal, míg az úgynevezett rendszerhasználati díjat és az adókat nem mérsékli - tette hozzá. 

A Jobbik ezzel szemben a szolgáltatók garantált profitjának felülvizsgálatával teremtene lehetőséget az energiaárak csökkentésére, tételes elszámoltatás alá vonva azokat, akik aláírták a magyar fogyasztókat százmilliárdokkal megrövidítő privatizációs szerződéseket. Z. Kárpát Dániel szerint a felülvizsgálat eredményeképpen lehetővé válna a rezsiköltségek 30-40 százalékos csökkentése, ami mellett még mindig tisztességes profit maradna az állami tulajdonba vagy felügyelet alá vont cégeknek is. 

A képviselő mindemellett a rezsiszámlák egyszerűsítését, közérthetőbbé tételét, valamint a nehezebben fizető adósok tartozásának kíméletesebb behajtását is sürgette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.