Kibővített hatáskörrel

Megalakult a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Tizenegy munkaügyi és nyolc közigazgatási ügyszakos bíró látja el feladatát a jövőben a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.

2013.01.02 14:18MTI

Kovács András a törvényszék Thököly úti épületében ünnepélyes keretek között adta át Németh Zoltánnak, az új bíróság elnökének, illetve Albert Zoltánnak, az elnök helyettesének a kinevezésről szóló okiratot. A most létrejött bíróság részben a Budapest Környéki Munkaügyi Bíróság jogutódjaként, kibővített hatáskörökkel kezdi meg tevékenységét, az átalakulástól a munka hatékonyságának javulását várják - mondta Kovács András. 

Hangsúlyozta, hogy a korlátozott létszámkeret miatt a volt munkaügyi bíróságra, illetve a törvényszék most megszűnt polgári és közigazgatási kollégiuma közigazgatási szakágára igen nagy terhek hárultak (a múlt év végéig az előbbihez 1395, az utóbbihoz 1432 ügy érkezett). Előfordult, hogy egy-egy bíróra 300-nál is több ügy jutott, ám a munka átszervezésével némileg sikerült enyhíteniük ezt a terhet. 

A most megalakult új bíróságnak és a jövőbeni létszámbővítésnek köszönhetően van remény arra, hogy nyár körül mindkét szakágon legfeljebb 100 üggyel kell majd foglalkozniuk a bírói kar tagjainak - tette hozzá a törvényszék elnöke. Elmondta, hogy a munkavégzés helye egyelőre változatlan, a munkaügyi szakág a Bácskai utca 29., a közigazgatási szakág a Hungária körút 128-130. szám alatti, bérelt épületben marad mindaddig, amíg el nem készülnek a Budapest Környéki Törvényszék összes egységét befogadó új, Városligeti fasori székhely felújításával. 

Erre azonban még két-három évet várni kell - jegyezte meg Kovács András. Ezt követően átadta a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöki posztjára kiírt pályázaton nyertes Németh Zoltánnak a hat évre vonatkozó kinevezésről szóló okiratot, míg a közigazgatási szakágon tevékenykedő Albert Zoltán bíró a három hónapra szóló helyettesi megbízásról szóló dokumentumot vehette át (az elnökhelyettesi posztra hamarosan szintén pályázatot írnak ki).
 
Németh Zoltán 2000-ben diplomázott Miskolcon. 2007-től a Fővárosi Munkaügyi Bíróság bírájaként tevékenykedett, majd 2012 januárjától az Országos Bírósági Hivatal elnöki kabinetjének vezetője volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.