A Város Mindenkié

Demonstráltak a lakhatási jogért és a hajléktalanság kriminalizációja ellen

A lakhatáshoz való jogért és a hajléktalanok kriminalizácója ellen tüntettek a Város Mindenkié csoport szervezésében péntek délután a budapesti Kossuth Lajos téren.

2012.12.21 19:06MTI

A kormányzat hajléktalanokat érintő lépései ellen demonstráló néhány száz békés tüntető egyebek mellett a "Lakhatást, ne zaklatást!", "Lakhatást, demokráciát, jogállamot!", illetve "Mindenki jogaiért küzdünk" feliratú transzparensekkel tiltakozott.
   
Papp Csaba, a Város Mindenkié hajléktalan aktivistája szerint ma Magyarországon lakhatási válság van, amelyet nem úgy kell kezelni, hogy büntetik a szegényeket és üldözik a hajléktalanokat. A tiltakozók az emberhez méltó lakhatáshoz való jogért küzdenek, valamint azért, hogy senkit se lehessen elhelyezés nélkül kilakoltatni.
   
Wirth Judit, a Nők a nőkért együtt az erőszak ellen (NANE) szervezet képviselője arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság a döntésében figyelembe vette a hajléktalanok alapvető jogát a maradék méltóságukhoz, hogy ne kezeljék őket bűnözőként csupán azért, mert nincs hol lakniuk. A kormányfő szerint azonban ez a döntés nem volt életszerű - utalt Orbán Viktor közelmúltbeli nyilatkozatára. A NANE képviselője ezzel szemben a hajléktalan emberek üldözését nevezte életszerűtlennek.
   
Wirth Judit hozzátette: a női hajléktalanság egyik leggyakoribb oka a gyerekként, illetve felnőttként párkapcsolatban elszenvedett erőszak. Ha önálló büntetőjogi tényállás lenne a párkapcsolati erőszak, nem kerülnének bántalmazott nők az utcára – vélekedett.
   
Ádám Renáta, a mélyszegénységben élőket segítő Dzsaj Bhim buddhista szervezet nevében a cigányság kiszolgáltatott helyzetére hívta fel a figyelmet. Szerinte a kormány segítség helyett szabad kezet ad a helyi önkormányzatnak a kemény lépések megtételére.
   
Szabó József, a lakáshitelesek érdekeit védő Hiteles Mozgalom képviselője szerint társadalmi katasztrófa van, 112 ezer ingatlan vár kényszerértékesítésre, ez csaknem félmillió ember számára otthona elvesztését jelenti, félmillió család küszködve fizeti a lakáshitel részleteit.
   
A Hallgatói Hálózat aktivistái, Vida Katalin és Rakovics Márton az összefogás, a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Szerintük a kormány kommunikációs trükkökkel próbálja egymás ellen fordítani a diákokat. A fiatalok tovább folytatják tiltakozó akcióikat az ünnepek után is és szolidaritást vállalnak a hajléktalanokkal - hívták fel a figyelmet.
   
Lakatosné Jutka, a Város Mindenkié csoport aktivistája szerint a kormány nem tudja elfogadni az Alkotmánybíróság döntését, amely nem engedi kitiltani hajléktalanokat a közterületekről. Szerinte a kormány nem a hajléktalanság felszámolásán, hanem a hajléktalanok üldözésén dolgozik – tette hozzá.
   
A demonstráció végén a részt vevők mécseseket gyújtottak, amellyel a hajléktalanok iránti szolidaritásukat kívánták kifejezni.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.