Hallgatói tiltakozás

Petíciót adtak át a polgármesternek szolnoki diákok

Az országos követelésekre "ráerősítő" petíciót adtak át szerdán a polgármesternek a város diákjainak képviselői Szolnokon.

2012.12.19 13:46MTI

Kása Bettina, a középiskolások Szolnok Városi Diákok Tanácsa nevű fórumának elnöke az eseményt követő rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a szolnoki közép- és főiskolások szolidaritást vállalnak az országszerte zajló hallgatói tiltakozásokkal, a diákok követeléseivel. 

Petíciójukban megfogalmazták követeléseiket: fejeződjön be a pénzkivonás az oktatási rendszerből, gondolja át a kormány a hallgatói szerződés feltételeit, állítsa helyre a felsőoktatás autonómiáját, teremtse meg továbbá minden tudományterületen a térítésmentes tanulás lehetőségét és legalább a 2010-es szintre állítsa vissza a felsőoktatási keretszámokat! Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester a találkozóról szólva hangsúlyozta: Szolnokon folyamatos a párbeszéd az önkormányzat vezetői és a diákok között.
 
Mint mondta: egyetért a küldöttséggel abban, hogy "aki el akarja, és el is tudja végezni az adott képzést", az a jövőben is bejuthasson a felsőoktatási intézménybe. Változtatásra szorulnak ezen kívül az úgynevezett "röghöz kötés" szabályai is - tette hozzá. A polgármester szerint fontos, hogy a fiatalok ezeknek az ügyeknek az élére álltak, és az is, hogy a kormány partner az egyeztetésekben, kész a kompromisszumos megállapodásra. 

Egyben utalt rá, hogy a petíciót okafogyottnak tartja, és meggyőződése, hogy az országos tiltakozás mögött "politikai háttér húzódik", ám a szolnoki megmozdulás is azt üzeni, hogy a fiatalokat komolyan kell venni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.