Felsőoktatási átalakítás - ÖSSZEFOGLALÓ

A hallgatók kivonultak a kormánnyal folytatott tárgyalásról és tovább tiltakoznak

A hallgatók alig egy óra elteltével kivonultak a kormánnyal folytatott, a felsőoktatás átalakításáról szóló keddi egyeztetésről, képviselők azt mondták semmire sem kaptak választ, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint "a hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát".

2012.12.18 19:18MTI

 Balog Zoltán keddre ismét meghívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetőit, hogy a felsőoktatás átalakításáról tárgyaljanak. Az eddigi visszautasításokat követően ezt a meghívást elfogadták a hallgatók, azonban alig egy óra után megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között. A miniszter azt mondta: "a hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát".
   
Közölte: a kormány meghallotta a diákok hangját, megértette, hogy azokkal a hitelkonstrukciókkal, amelyeket tanulmányaik finanszírozására ajánlanak nekik, nem kívánnak élni, és félnek attól, hogy eladósítják jövőjüket. Hozzátette, hogy ezért eltörölték a keretszámrendszert, és nem vezetik be a tandíjat.
   
A miniszter elmondta, hogy voltak olyan tagjai a delegációnak, akiket meghívtak, és szívesen beszéltek volna szakmai kérdésekről, és voltak olyanok is, akiket nem hívtak, de elmentek, és abban voltak érdekeltek, hogy szakadjanak meg minél előbb a tárgyalások.
   
Balog Zoltán szerint egyetlen pont maradt nyitva a hatpontos követelések közül, a hallgatói szerződések ügye. Szeretnék, ha tovább beszélnének erről - közölte, megjegyezve: a diplomába fektetett pénzért valamilyen módon helyt kell állni.
   
Kérdésre válaszolva azt mondta: részösztöndíjra van lehetőség, "de mi ezt nem tervezzük", teljes ösztöndíjat szeretnének adni azoknak, akik megfelelnek a minőségi feltételeknek. Kitért arra, hogy a hallgatói szerződés konkrét formájában lehetnek bizonyos kivételes esetek, példaként említve, ha valaki azért szakítja meg a tanulmányait, mert külföldi ösztöndíjat kap, vagy mert gyermeket vállal.
   
Azzal kapcsolatban, hogy általános diáksztrájkot hirdettek azok a tüntetők, akik hétfőn délután az oktatási államtitkárság épülete előtt a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak, Balog Zoltán úgy fogalmazott: "azt látom, hogy komoly érdekek fűződnek ahhoz, hogy minél több vélt vagy valós elégedetlenséget összetereljenek, és ebbe a diákokat is bevonják", de mint mondta: ezt tudomásul veszi, ez már "masszív pártpolitika".

 Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a keddi megbeszélést az MTI-nek úgy összegezte: semmire sem kaptak választ. Arra a felvetésre, lát-e esélyt a tárgyalások folytatására, azt mondta: eldöntött dolgokról nincs értelme tárgyalni, ha van elmozdulás a kormány részéről, folytatódhatnak az egyeztetések. Megjegyezte: semmilyen írásos anyagot, felvételi tájékoztatót nem kaptak most sem.
   
A HÖOK elnöke elmondta, hogy a középiskolások szerdai demonstrációjával párhuzamosan ülősztrájkot kezd a Parlamenttel szemben. A sztrájk addig tart, amíg nem kapnak tájékoztatást a kormányülésen a felsőoktatás témájában elhangzottakról - közölte Nagy Dávid.
   
Korábbi közleményében Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt írta: nem igaz, hogy a kormány meghallotta volna a tiltakozók hangját, hiszen az új szabályozás egyetlen pontban sem felel meg a hallgatók, diákok és oktatók által követelt hatpontos javaslatnak.
   
Ezzel szemben Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: a Fidesz és a kormány odafigyelt arra, mit követelnek a diákok. Szavai szerint a hatpontos listából egyedül a hallgatói szerződések eltörlése ügyében különböznek az álláspontok.
   
A Magyar Rektori Konferencia honlapján közzétett állásfoglalásban azt közölte: növelni és nem csökkenteni kell a felsőoktatási ráfordításokat. Kiemelték: bármilyen diplomásnak sokkal jobb az elhelyezkedési esélye, mint az alacsonyabb végzettségűeknek. A diplomásoknak magasabb az elérhető keresete és az általuk befizetett adóból nagyobb az állam bevétele - rögzítették.   
   
Kedden az ország több pontján középiskolások demonstráltak a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt. A fővárosi XIII. kerületi Ady Endre Gimnázium diákönkormányzata ülősztrájkot szervezett a hatodik tanórában a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen. Miskolcon a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola és Szakképző Központ diákjai tartottak ülősztrájkot. Szintén ülősztrájk volt a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is. Székesfehérváron  mintegy százhúsz középiskolás tüntetett a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen, majd képviselőik átadták petíciójukat Dorkota Lajos megyei kormánymegbízottnak.
   
Azok a tüntetők, akik még hétfő délután az oktatási államtitkárság épülete előtt demonstráltak a Humán Platform szervezésében, keddre virradó éjjel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen hallgatói fórumot tartottak, szerdától általános diáksztrájkot hirdettek.
   
A fórum résztvevői Orbán Viktor miniszterelnöknek nyílt levelet írtak, melyben azt kérték: a felsőoktatási törvény módosítása előtt menjen el a hallgatói fórumukra, hogy tárgyaljanak a felsőoktatást érintő kérdésekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.