Az előrehozott választás a Fidesz érdeke

Gyurcsány: nem szabad összekeverni a hatalmi politikai szándékot az ország ügyeivel

A miniszterelnök a dobogókői kétnapos konzultáció előtt újságíróknak azt mondta: Orbán Viktornak és pártjának az az érdeke, hogy előrehozott választás legyen, ezért a Fidesz elnökének ehhez kell utat keresnie.

2008.06.10 11:41MTI

Nem szabad összekeverni a hatalmi politikai szándékot a kormányzás és az ország ügyeivel - mondta Gyurcsány Ferenc keddi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy mennyire tartja veszélyesnek az előrehozott választások lehetőségét annak fényében, hogy Orbán Viktor ehhez segítséget kért Fodor Gábortól, az SZDSZ szombaton megválasztott új elnökétől. A miniszterelnök a dobogókői kétnapos konzultáció előtt újságíróknak azt mondta: Orbán Viktornak és pártjának az az érdeke, hogy előrehozott választás legyen, ezért a Fidesz elnökének ehhez kell utat keresnie. 

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint azonban Magyarországnak nem ez az érdeke, különösen, amikor a legnagyobb ellenzéki párt nem ad programot. Az országnak az az érdeke, hogy egy közösen, széles körben elfogadható, az országot szolgáló program mentén kormányozzanak - fogalmazott, hozzátéve: nem kell összekeverni az ellenzéki politikai érdeket az ország érdekével, a hatalmi politikai szándékot a kormányzás és az ország tartalmi ügyeivel. 

Ha ezt nem keverjük össze, akkor nem fogunk eltévedni - jelentette ki a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy Fodor Gábor elnökké választása mennyiben változtat az MSZP és az SZDSZ kapcsolatán, úgy reagált: a két párt közös érdeke - egy növekedéspárti gazdaság- és társadalompolitika elindítása a ciklus második felében - a tisztújító küldöttgyűlés után sem változik. 

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: biztos abban, hogy az MSZP tud olyan kezdeményezéseket tenni ősszel az Országgyűlésben, amelyekről az SZDSZ is azt gondolja, hogy az ország érdekében állnak, és összeegyeztethetőek politikájukkal. Arra a felvetésre, tervezi-e, hogy koalíciós egyeztetéseket kezdeményez az SZDSZ-szel, úgy válaszolt: azt tervezi, hogy továbbra is nyitott politikát folytat, amelyet mindenkinek van lehetősége támogatni. 

Nyitottan várjuk a szabad demokraták együttműködését, de miután ők hagyták ott a koalíciót, elsősorban nekik kell végiggondolni, hogy milyen formában, szerkezetben, milyen politikához tudnak a későbbiekben támogatást nyújtani - tette hozzá. Mint mondta, "együttműködési partnerségben" gondolkodik az MSZP és az SZDSZ között. 

A kormányfő arra a felvetésre, hogy távozna-e posztjáról egy esetleges új koalíció érdekében, azt mondta: az országgal akkor történnek jó dolgok, ha adó-, költségvetési-, családtámogatási kérdésekről beszélnek, nem pedig hatalmi spekulációról. Valamennyi felelős politikusnak azt kell mondania, hogy a politika nem személy szerint róla szól, hanem arról, amit csinál - közölte, hozzátéve: ezért a világ legtermészetesebb dolga, hogy nem önmagáról beszél, hanem arról, hogy mit kell csinálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.