Szerinte "szankcióval" bünteti őket

Normakontrollt kért az ombudsman az Mtk. várandós nőket érintő részére

Az ombudsman szerint alkotmányosan aggályos az új munka törvénykönyvének azon előírása, amely szerint a várandós munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkáltatót terhességéről, hogy később jogosult legyen a felmondással szembeni védelemre.

2012.12.14 15:02MTI

Szabó Máté ezért az Alkotmánybírósághoz fordult felülvizsgálatért. A közlemény szerint - amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala juttatott el pénteken az MTI-hez - egy panaszos beadványban kérte Szabó Mátétól, hogy kezdeményezze az előírás alkotmányos normakontrollját. 

A panaszos álláspontja szerint "szankcióval" sújtja az állapotos nőket az a szabály, amelynek alapján rendes felmentéssel elbocsátható az a nő, aki várandósságáról korábban nem tájékoztatta a munkaadóját. Az ombudsman az alkotmánybírósági és a nemzetközi gyakorlat alapján megalapozottnak találta a kérelmet, és a július 1-jén hatályba lépett törvénykönyv kifogásolt rendelkezésének megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. 

Szabó Máté szerint bár a gyermeket váró, illetve gyermeket nevelő nők védelmét szövegszerűen nem tartalmazza az alaptörvény, annak több rendelkezéséből levezethető az állam jogvédelmi kötelezettsége. A munka világában a felmondás tilalma ennek a jogvédelemnek az egyik legjellemzőbb és legáltalánosabb eszköze, és azt a Magyarország által vállalt nemzetközi emberi jogi, valamint az uniós jogvédelmi kötelezettségek is tartalmazzák - hangsúlyozták a közleményben. 

Az alapjogi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotónak alkotmányosan alá kell támasztania a bejelentés előírását, mivel a munkavállaló nő "legszemélyesebb belső szférájával", az egészségügyi és családi állapotával kapcsolatos információról van szó. A közleményben kitértek arra: az előzetes bejelentés előírása indokolatlanul megalázó helyzethez vezethet, hiszen a várandósság esetleges megszakadásáról is tájékoztatni kell a munkáltatót. 

Mindezek alapján az ombudsman szerint az előzetes bejelentési kötelezettség sérti a gyermeket váró nők emberi méltósághoz és magánszférához való jogát. Emellett Szabó Máté úgy látja, hogy a bejelentés előírása az esetleges visszaélések megelőzésére sem alkalmas, nincs racionális indoka sem - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.