Hallgatói tiltakozás

Az Együtt 2014 a hallgatók pártján áll

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom jogosnak tartja a magyar fiatalok felháborodását a kormány felsőoktatási terveivel kapcsolatban, és támogatja az alkotmányos keretek között maradó tiltakozó akciókat.

2012.12.11 09:09MTI

A mozgalom ezt kedden közölte az MTI-vel, rögzítve: nem elfogadható számukra olyan tandíj, amely "már az indulásnál kizár egyeseket a felsőoktatásból, amely ésszerűtlen és elviselhetetlen terhet ró a hallgatókra, amely nem a felsőoktatás javításáról, hanem a költségvetési lyukak betömködéséről szól".
   
A Hoffmann Rózsa-féle álruhás tandíj azonban igazságtalan és káros, hiszen nem a magyar oktatási rendszer fejlődéséről, hanem a költségvetés betegségeiről szól: a hallgatók helyett kizárólag a pénzről - foglalt állást a Haza és Haladás Alapítvány, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom által létrehozott választói mozgalom.
   
Úgy értékelik, a kormány a keretszámok radikális csökkentésével és az államilag finanszírozott helyekről kiszoruló fiatalok "megsarcolásával elismeri, hogy 2008-ban, a népszavazással hazudott" annak a hárommillió embernek, akit a tandíj ellen szólított az urnákhoz, és hogy hazugsággal jutott hatalomra.
   
Az Együtt 2014 szerint a "normálisan működő" országokban megszokott tandíj és a Magyarországra leselkedő költségtérítés között óriási - hallgatónként forint százezrekben, néha milliókban mérhető - különbség van.
   
Ösztöndíjat szorgalmaznak a kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak és a rászorulóknak, tudatva: a diákhitelt erre nem tartják megoldásnak, csak a probléma súlyosbításának, szerintük ugyanis a "megfizethetetlen terhek elől" a diákok egy része külföldre menekül, míg másik részük évtizedekre eladósodik.   
   
Azt írták: a kormány úgy tesz, mintha a továbbtanulás lehetősége kegy volna, pedig az egy minden fiatalnak járó esély a polgári életre és egy békésebb, sikeresebb Magyarországra. A magyaroknak joga és felelőssége is, hogy ne tűrjék el, ha ettől az esélytől bárki meg akarja fosztani őket, az Együtt 2014 ebben a jogvédelemben a magyar fiatalok pártján áll - zárul a mozgalom közleménye.
   
Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.