Felsőoktatási keretszámok

Érdemi egyeztetést követelnek a szegedi diákok

Érdemi egyeztetést követeltek a felsőoktatás jövőjéről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) auditórium maximumában hétfő este rendezett fórumon résztvevő hallgatók és oktatók.

2012.12.10 19:25MTI

 A felsőoktatási keretszámok tervezett változása miatt összehívott nyílt fórumon részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.
   
A jelenlévő mintegy nyolcszáz ember közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ) és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekről.
   
A fórum résztvevői a Budapesten megfogalmazott követelésekhez hasonlóan felszólították a kormányt, hogy kezdődjön el a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, úgy, hogy annak irányát a szakemberek határozzák meg.    

Követelték, hogy a teljes állami támogatású helyek száma ne csökkenjen a 2011. évi alá, állítsák le forráskivonást a szektorból, töröljék el a hallgatói szerződéseket, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, valamint teremtsék meg a társadalmi esélyegyenlőséget a felsőoktatásban.
   
Szabó Gábor rektor felszólalásában elsősorban az egyeztetés és a kormányzati lépéseket alátámasztó hatástanulmányok hiányát kifogásolta.    

"Sokszor elhangzik az a cinikus mondat, hogy senki sem kérdezi meg a békákat, mielőtt lecsapolják a mocsarat. Aki azonban bennünket békának néz, jöjjön ide, s nézzen a szemünkbe" - fogalmazott az akadémikus.
   
A professzor hangsúlyozta, csak jósolni lehet arról, hogy az ország jövőjére milyen hatással lehet a kormány által tervezett intézkedéscsomag.
   
A hallgatói létszámok csökkenését ideig-óráig még túlélheti az intézmény, az azonban kérdéses, hogy a minőségi felsőoktatás feltételei megmaradnak-e – tette hozzá.
   
A rektor emlékeztetett: már két éve közös állásfoglalást bocsátottak ki a hazai nagy egyetemek, e szerint a 15-20 százaléknál nagyobb keretszámváltozást nem tudják elviselni sem a fiatalok, sem az intézmények.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.