Iszapömlés

A X. tározó magasításáról szembesítettek tanúkat, vádlottakat

Egymásnak ellentmondó vallomásaik miatt szembesítették a X. tározó északi falának magasítását végző kivitelezőket és a földmérőket, illetve vádlottakat a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper hétfői tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken.

2012.12.10 15:54MTI

A Szabó Györgyi vezette büntetőtanács az idei utolsó, hétfőtől csütörtökig tartó tárgyalássorozatban a nyomozás során kikérdezett tanúkat hallgatja meg, közöttük egy, a kilencvenes években történt gátszivárgásról az ajkai timföldgyár régi dolgozóit, valamint a cég környezethasználati engedélyét készítő szakembereket is. A tanácselnök ismertette: a veszprémi bányakapitánnyal megtekintette az átszakadt X. tározót. A jövő februári helyszíni tárgyalásig az eredeti állapot megtartását indítványozta, azaz kérte az érintett rész letakarásának mellőzését. A vörösiszap kiporzásának megakadályozását a tározó északnyugati sarka körüli részen csak akkor végezze el a gyár, ha azt lakosságvédelmi szempontok indokolják - tette hozzá.
   
A hétfői tárgyaláson a tanúkat azokkal a korábban már meghallgatott geodétákkal szembesítették, akik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. megbízásából a X. tározó északi falának szintkiegyenlítési munkálataihoz végeztek méréseket 2010 júliusban, nagyjából három hónappal a gátszakadás előtt. A Mal a tározó falát a Geovol Kft.-vel megmagasíttatta, mivel azok között 30-130 centiméteres eltérés volt. A mérések szerint a keleti és a nyugati oldalon egyaránt eltérő volt a tározó fala, a magasításhoz mindenhol az előírt, a Balti-tenger szintje feletti 216,5 méteres magasságot jelölték ki.
   
A szembesítés során a kivitelező cég műszakvezetője és a földmérő is fenntartotta korábbi vallomását, hogy nem találkoztak egymással a tározónál. A dokumentumok szerint július ötödikén mindkét cég munkatársa a helyszínen volt. A földmérő szerint lehettek ott mások is, de munkavégzés akkor nem volt, mert akkor nem tudtak volna mérni. Eltérően nyilatkoztak a magasítás kijelölt szintjéről, és mindketten elismerték, hogy a katasztrófát követően beszéltek egymással. A szembesítésen a műszakvezető összezavarodott, amit azzal indokolt, hogy közel két év távlatából nem emlékszik a pontos részletekre.
   
A Veszprémi Törvényszéken szeptember 24-én kezdődött a katasztrófa kapcsán többek között közveszélyokozás miatt indított büntetőper a timföldgyár vezetői, alkalmazottai, összesen 15 ember ellen. A vádlottak mindannyian tagadták bűnösségüket.
   
A Mal Zrt. Ajka melletti X. tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.