Bővül az állatkert

Lázár: a kormány támogatja a városligeti fejlesztéseket

A kormány kiemelten támogatja a városligeti fejlesztéseket, amelyek a következő uniós finanszírozási ciklusban elérhetik a 100 milliárd forintos nagyságrendet.

2012.12.06 12:18MTI

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár tájékoztatása szerint a Fővárosi Állat- és Növénykert bővítését, a vidámparki terület reorganizációját, a múzeumi negyed megvalósítását és a klasszikus városligeti közparki funkciók újjáépítését is támogatja a kormány és további kezdeményezéseket is várnak. Hozzátette: Baán Lászlót a múzeumi negyed terveinek kidolgozása mellett azzal is megbízták, hogy tegyen javaslatot a liget fejlesztésére. 

Az államtitkár kiemelte az állatkertnek az ökológiai egyensúly érdekében kifejtett szerepét, és jelezte: az intézmény figyelmeztet arra, hogy képesek legyünk megőrizni természeti örökségünket és felelősen gondozni azt. Komoly és bölcs döntésnek nevezte, hogy a vidámpark elköltözésével a mostani 11 hektáros állatkert 18 hektárosra bővül, így európai értelemben is versenyképes lesz. 

Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester arról beszélt: a 100 éves állatkert a legpatinásabb intézmények sorába emelkedett, az elmúlt években szinte valamennyi műemléképüq1alete megújult, miközben különleges állatfajokkal bővült a gyűjtemény. Ismertette, hogy a főkapu műemléki rekonstrukciója 260 millió forint összköltségű beruházás volt, amelyből 140 millió forint az uniós támogatás, a fennmaradó forrás az intézmény önrésze.
 
Nemcsak az állatszobrokkal teli kapu újult meg, hanem a bejárat melletti burkolatok is, az épület déli szárnyában vendéglátóteret alakítottak ki, az alagsorban új kiszolgáló helyiségek vannak, az emeleten pedig a Városliget történetét bemutató kiállítás nyílt. 

A városvezető azt is elmondta, hogy 2010 óta mintegy 2,5 milliárd forintnyi beruházás ért véget az intézményben, így a védett gyűjteményes kert fejlesztése, a Varázshegy és a geotermikus fűtési rendszer kiépítése. Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója úgy vélte: a támogatások jó helyre kerültek, az évi 1 millió látogató is ezt bizonyítja. Az oktatási, kulturális lehetőségek bővítése mellett nemcsak megőrizték a nemzeti örökséget, hanem gyarapították is. Az esemény végén bemutatták a most érkezett vörösmacskamedvét is, amely mostantól a kispandakifutón látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.