Kubatov bejelentette

"Az előzetes regisztráció egyforma választási eljárást biztosít"

Ezzel teljesítik a Velencei Bizottság és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet erre vonatkozó elvárását - jelentette ki Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója szerdán Debrecenben.

2012.12.05 22:18MTI

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: az új választási törvényekkel olyan húszéves adósságokat törlesztenek, amelyek kérdésében a politikai erők között eddig konszenzus volt. Ezek közé sorolta a kisebb parlamentet, a csökkenő kampányköltségeket, az arányosabb választókerületek kialakítását és a nemzetiségek országgyűlési képviseletét.

Hozzátette: "ma azért vannak mégis heves viták a törvényről, mert a politikai érvek felülírták az ésszerűségi érveket".

Véleménye szerint az új választási eljárási törvény erősíti majd a magánszféra védelmét is, hiszen aki nem szeretne politikai tartalmú küldeményt vagy telefonhívást kapni, az ezt külön kérheti.

"Nagyon európai megoldásnak" minősítette azokat az előírásokat is, amelyek szerint minden szavazókörnek akadálymentesnek kell lennie, továbbá a vakok és látássérültek számára Braille-írás sablonnal is rendelkezniük kell.

Kubatov Gábor szavai szerint összességében igazságosabb és arányosabb választási rendszert hoztak létre.

Az MTI kérdésére, hogy nem tarthat-e távol sokakat a regisztráció, a politikus azt mondta: az ellenzéki pártok maguk sem hisznek erre vonatkozó bírálataikban. Ezt azzal támasztotta alá, hogy "plusz politikai aktivitás" nem szükséges a regisztráció bevezetése után sem, hiszen eddig kétfordulós volt a rendszer, az új pedig csak egyfordulós.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.