Szigorúbb ellenőrzés kell

Áder: a kohéziós források megőrzéséért kell küzdeni

Magyarország és Csehország tagja a kohézió barátai csoportnak, együtt érvelnek a kohéziós támogatások megőrzéséért.

2012.12.04 12:59MTI

Áder János köztársasági elnök kedden, a Sándor-palotában, fogadta cseh kollégáját, Václav Klaust. Az államfő kiemelte, fontos, hogy ne csökkenjenek radikálisan a kohéziós források, és olyan célokra használják fel ezeket a támogatásokat, amelyek a munkahelyteremtést is szolgálják. Hozzátette, a források felhasználását szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy azokat valóban a meghatározott célokra fordítsák.
 
Václav Klaus hangsúlyozta, sem Magyarországon, sem Csehországban nem örülnének a kohéziós támogatások megkurtításának, hiszen ezek értelmes célok megvalósítását segítik. Áder János azt mondta, bár a cseh gazdaságban a mezőgazdaságnak nincs akkora súlya, mint Magyarországon, kérte cseh partnere támogatását, hogy elérjék, az agrártámogatások se csökkenjenek jelentősen a következő többéves (2014-2020) uniós költségvetésben. 

Václav Klaus szerint a magyar gazdákhoz hasonlóan a csehek sem üdvözölnék, ha az eddigi támogatások csökkennének. Kérdésre válaszolva Áder János kiemelte, az EU-nak fontos szerepe van a válságkezelésben, de minden ország maga tudja a legjobban, hogy miként oldhatja meg a problémáit, nem lehet egységes megoldást találni. A magyar államfő beszámolt arról, hogy kollégájával a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról is tárgyaltak. 

A kereskedelmi forgalom látványosan nőtt az elmúlt években, de elmarad a válság előtti utolsó év, 2007 értékeitől - mutatott rá. Megjegyezte, a két ország kölcsönösen fontos kereskedelmi partnere egymásnak. Kifejtette, a beruházási tevékenység jelenleg mindkét országban elmarad a lehetőségektől, így azért kell dolgozniuk, hogy a magyar és a cseh kis- és közepes vállalkozásokat "helyzetbe hozzák" egymás piacán.
 
Václav Klaus is megemlítette, hogy a válság miatt a két ország közötti kereskedelem volumene elmarad a korábbi időszaktól. Hangsúlyozta, mindenesetre a két ország kapcsolatai problémamentesek. További tárgyalási témaként beszélt Áder János az energetikai kérdéseket említette. Azt mondta, mindkét ország az atomerőmű-fejlesztésről határozott, de míg Magyarországon még csak a politikai döntés született meg, Csehországban már kiírták az erre vonatkozó tendert is. Ezért Prágától kérik az ezzel kapcsolatos tapasztalataik megosztását - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a magyar államfő kifejtette: ma a legolcsóbb energia az, amelyet az atomerőművek állítanak elő, és Magyarország más energiahordozókban szegény. Jogos és logikus törekvése minden kormánynak, hogy csökkentse országa energiafüggőségét - mutatott rá. Megjegyezte, az atomerőművek biztonságos működése mindazonáltal elengedhetetlen fontosságú. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Benes-dekrétumoknak a magyarokra vonatkozó megállapításai érvényesek-e, Václav Klaus azt válaszolta, ez egy "álságos kérdés", amely arra irányul, hogy a múlt eseményeit viszálykeltésre használja a jelenben. Ezek az egykori Csehszlovákia érvényes jogszabályai, de ma már "semmit nem döntenek, semmit nem visznek véghez" ezek alapján - jelentette ki.
 
Áder János hozzáfűzte, tárgyalásukon nem foglalkoztak a múlt kérdéseivel, csak a jelennel és a jövővel. A Benes-dekrétumok teremtettek jogalapot a felvidéki magyarok és németek II. világháború utáni meghurcoltatásához, a vagyonelkobzásokhoz és kitelepítésekhez. Václav Klaus megjegyezte, először 2003-ban, elnöksége elején járt hivatalos látogatáson Magyarországon, most pedig elnöksége végéhez közeledve elköszön Magyarországtól. A cseh államfő délután találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, szerdán pedig Debrecenbe látogat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.