Palesztin ENSZ-státusz

Martonyi: Magyarország tartózkodik

Magyarország tartózkodik az ENSZ Közgyűlésében tartandó szavazáson, amely azt hivatott eldönteni, hogy kapjon-e "nem tag megfigyelő állam" státust a Palesztin Nemzeti Hatóság a nemzetközi szervezetben.

2012.11.29 15:51MTI

Martonyi János kifejtette, hogy a kormány a két független államhoz vezető megoldás híve a közel-keleti rendezésben, és úgy véli, nem ez a célszerű és hatékony módja a békefolyamat előmozdításának. "A mi szándékunk az volt,(...) hogy létrejöjjön egy egységes uniós álláspont, 27 tagállam egységes álláspontjaként" - fejtette ki a tárcavezető. Arra is kitért, hogy egy ponton a külügyminiszterek tanácsában ez nem is tűnt teljesen lehetetlennek, de később mégis kiderült, mégsem fog sikerülni. 

Azt illetően, hogy a 27 tagállam hogyan szavaz majd az ENSZ Közgyűlésében, Martonyi János nem kívánt találgatásokba bocsátkozni; úgy becsülte, hogy nagyjából egyenlő arányban fognak a tagállamok tartózkodni és igennel szavazni. Azt viszont nem tudta megmondani, lesz-e olyan uniós tagország, amely elutasítja a javaslatot. A miniszter arra is rámutatott: a nemzetközi közösség következő feladata az lesz, hogy a határozat bizonyosra vehető elfogadását követően azonnal megkezdődjék a "kárenyhítés" annak érdekében, hogy a békefolyamat szempontjából a döntés negatív hatásai a lehető legcsekélyebbek legyenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.