Cél bekerülni az öt legvonzóbb ország közé

Bajnai: Magyarország megítélése nagyon jó a befektetők szerint

Magyarország megítélése nagyon jó a befektetők szerint, amelyet az Ernst & Young éves tanulmánya is bizonyít - mondta pénteken az MTI-nek Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a franciaországi La Baule-ban megrendezett VI. Befektetési Világkonferencián.

2008.06.07 09:09MTI

Bajnai Gordon egy nap alatt nyolc olyan világcéggel tárgyalt, amelyek komolyan érdeklődnek magyarországi befektetés iránt. Az, hogy végül, Magyarországot választják-e befektetéseik helyszínéül, az a miniszter szerint nagy mértékben a kínált feltételeken múlik, ehhez pedig a munkához való hozzáállás, a képzett munkaerő és a humántőke erősítésére van szükség Magyarországon.
 
Idén hatodik alkalommal rendezték meg június 4. és 6. között az európai versenyképességgel foglalkozó befektetési világkonferenciát a Párizstól 450 kilométerre, az Atlanti-óceán partján található La Baule-ban. A háromnapos rendezvény - amely a tavalyi 900 után idén 1200 résztvevőt vonzott - a nemzetközi ipari befektetők és a befektetést kínáló európai szervezetek és politikusok egyik legfőbb találkozóhelye. A plenáris ülésen elhangzott előadásában Bajnai Gordon hangsúlyozta: számára a találkozó egyik tanulsága az, hogy a befektetők előtt félre kell tenni a nemzeti büszkeséget és az országokról olyan termékként kell gondolkodni, amelyek egymással is versenyben állnak. 

A miniszter szerint Európa vonzerejét az innovációval és a kreativitással erősítheti, és ezen a területen Magyarország nagyon jó helyen áll: kevesen tudják, hogy az európai kutatásfejlesztési új munkahelyek 15 százaléka Magyarországon jön létre, 135 multinacionális cégnek Magyarországon van a regionális kutatásfejlesztési központja, s hamarosan Budapesten nyílhat meg az Európai Innovációs és Technológiai Központ. 

Bajnai rámutatott, hogy Magyarország ugyanakkor más területeken is jelentős, nevezetesen a mezőgazdasági termékek elállításában, a gyógyszergyártás, valamint a logisztika területén: több nyelven beszélő munkatársakat foglalkoztató 24 órás szolgáltató központok működnek és folyamatosan bővül az autópálya-hálózat. Újdonság, hogy míg korábban nem volt autógyártás Magyarországon, jelenleg az európai motorok egy tizedét az országban gyártják.

A gazdasági miniszter a befektetők előtt ismertette a kormány által az elmúlt két évben végrehajtott egyensúlyteremtő politikát, megemlítette, hogy az OECD tavaszi előrejelzése szerint Magyarország lesz a kelet-európai régió egyetlen országa, ahol már idén gyorsulni fog a növekedés, de hangsúlyozta, hogy még sok a teendő. A miniszter szerint "újra kell modellezni és fogalmazni Magyarországot". 

A foglalkoztatottsághoz kapcsolódó költségeket csökkenteni kell a versenyképesség megőrzéséhez és azért, hogy az ország kevésbé fejlett régióiban is megjelenjenek a gyártókapacitások. A tudáslapú gazdaságot Magyarország egyetemi nagyvárosaiban a pólusprogramokon keresztül kívánja a kormány létrehozni úgy, hogy közben Budapest fejlesztése is folytatódjon. Ezért a befektetőket Bajnai Gordon arra biztatta, hogy a keressék a vidéki nagyvárosokat is. 

Bajnai szerint Magyarország nem használja ki eléggé a munkaerőben rejlő potenciált: az alacsony foglalkoztatási rátát (minden második ember dolgozik csak) európai szintre kell hozni, a potenciális munkavállalókat arra kell ösztönözni, hogy menjenek el dolgozni. "Nagyok a lehetőségek Magyarország számára a tőke vonzására. De ehhez a makrogazdasági egyensúlyteremtés végig viteléhez és a növekedés beindulására, valamint még több szakképzett munkaerőre van szükség" - foglalta össze a La Baule-i tapasztalatokat az MTI-nek Bajnai. 

Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa megerősítette a miniszternek, hogy Magyarország az európai pénzek lehívásában az első helyen áll a 2004 óta csatlakozott 12 tagállam sorában és szintén első a pályázatok kiírásában a 27 tagország között. Az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég éves tanulmánya szerint - amely több, mint nyolcszáz nemzetközi döntéshozó megkérdezésével készült - a befektetők a hetedik legvonzóbb országnak tartják Magyarországot. Bajnai Gordon elégedett az eredménnyel, de azt mondta: Magyarország célja a jövőben bekerülni az első öt ország közé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.