Igazságszolgáltatás-konferencia

Kúria-elnök: azonnali jogvédelem kell családon belüli erőszak esetén

Kiemelkedő a bíróság szerepe a családon belüli erőszak visszaszorításában, mert elengedhetetlen az azonnali jogvédelem ezen a téren.

2012.11.27 11:27MTI

A Bírónők Egyesületének a családon belüli erőszak témakörében tartott rendezvényén Darák Péter rámutatott: a nőket, gyermekeket, időseket is érintő, a lelki, fizikai és szexuális bántalmazást is magában foglaló probléma leküzdését a közömbösség megnehezítheti. Az elkövetők törekednek arra, hogy korlátozzák a bántalmazottak kapcsolattartását a barátokkal, a rokonokkal, a bántalmazó sokszor saját magát állítja be áldozatul, a családok pedig gyakran tabuként kezelik ezeket az eseteket - tette hozzá.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy önálló büntetőjogi tényállásként lehet majd üldözni a családon belüli erőszakot a közeljövőben, az alapvető jogok biztosa pedig minden évben külön projektekben vizsgálja a gyermekek jogainak sérülését. Megemlítette, hogy elkezdődött a gyermekbarát meghallgató szobák kialakítása a rendőrségeken, és ehhez kapcsolódó módszertan elkészítésével is segítik a gyermekek jogainak védelmét.
   
Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete rámutatott: a családon belüli erőszakot minden társadalom megtapasztalja és elszenvedi. Véleménye szerint ezt a problémát nyilvános vitára kell bocsátani, megoldást pedig a jogi környezet megtárgyalása és a nyilvánosság együtt jelenthet.
   
Beszámolt arról, hogy hazájában hatvan százalékkal csökkent a családon belüli erőszak annak eredményeként, hogy 1994-ben elfogadták az ezt szankcionáló törvényt. Kitért arra, hogy az emberi jogi és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvető probléma megelőzésére országában évente 5,8 milliárd dollárt költenek. Egy ország nem működhet jól, ha a népesség felére a családon belüli erőszak veszélye leselkedik - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.