Kaposvári Városi Bíróság

Folytatódott a magánokirat-hamisítással vádolt Gyenesei István pere

Folytatódott a magánokirat-hamisítással vádolt Gyenesei István büntetőpere a Kaposvári Városi Bíróságon. A keddi tárgyaláson Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke és a tanúként beidézett Ormai István (Nagyatádért), Nagyatád polgármestere egy tisztázandó dátumról, az egyesületből való kilépés időpontjáról eltérően nyilatkozott.

2012.11.20 18:50MTI

Ormai István 2010-ben a Somogyért Egyesület delegáltjaként jutott mandátumhoz a Somogy Megyei Közgyűlésben, ám időközben kilépett az egyesületből, a mandátumát azonban korábbi ígérvényével szemben nem adta vissza. A per szeptemberben kezdődött, miután Gyenesei István, a Somogyért Egyesület színeiben a megyei közgyűlésben mandátumot szerzett 64 éves politikus, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere, korábbi megyei közgyűlési elnök ellen a Székesfehérvári Városi Ügyészség vádat emelt, és pénzbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól. 

A vád szerint Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnökeként 2011. szeptember 14-én a Somogy Megyei Területi Választási Iroda vezetőjének olyan valótlan tartalmú iratot adott át, amely szerint Ormai István, a Somogyért Egyesület korábbi alelnöke lemond megyei közgyűlési mandátumáról. Két nappal később Ormai István írásban azt közölte a területi választási bizottsággal, hogy a beadott lemondó nyilatkozatra a 2011. szeptember 12-ei dátumot nem ő írta rá.
 
Egyúttal azt is bejelentette, hogy nem mond le a mandátumáról. A két egymásnak ellentmondó dokumentum alapján a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen magánokirat-hamisítás miatt. A keddi tárgyaláson Ormai István azt mondta, amikor az egyesület múlt év májusában megtartott közgyűlésén bejelentette, hogy lemond az egyesületben betöltött tisztségeiről, azt egyúttal a kilépésének is tekintette. Erről a közgyűlést is tájékoztatta. 

Gyenesei István az egyesület alapszabályára hivatkozva közölte: a kilépést írásban kell bejelenteni az egyesület elnökségének, amit Ormai István szeptember 12-én tett meg. Ennek alapján érvényesítették a lemondó nyilatkozatát, és nyújtották be a mandátumról való lemondását. (A mandátumot szerzett három egyesületi tag a 2010. október 6-án kelt írásbeli nyilatkozatában felhatalmazta az elnökséget, hogy ha bármelyikük kilép az egyesületből, akkor érvényesítsék - azaz lássák el a kilépés dátumával - a mandátumról való lemondásról szóló nyilatkozatukat.) 

A tárgyalás januárban folytatódik, a bíróság ugyanis még nem kapta meg a lemondó nyilatkozatokkal kapcsolatos szakértői véleményt, továbbá a megyei közgyűléstől is választ vár arra a kérdésre, hogy mikortól tekintik függetlennek Ormai Istvánt. A Somogyért Egyesület beadványával a Somogy megyei mellett az Országos Választási Bizottság, valamint a Legfelsőbb Bíróság (LB) is foglalkozott, és más-más okból, de minden szinten elutasították. Az LB határozata szerint Ormai István függetlenként továbbra is tagja a Somogy Megyei Közgyűlésnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.