Több helyszínen használták a fegyvereket

Romagyilkosságok: ismertették a végleges fegyverszakértői véleményt

Az igazságügyi fegyverszakértők végleges, összesített véleménye szerint a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi debreceni munkahelyén megtalált fegyverek egy részével lőttek több helyszínen.

2012.11.16 18:32MTI

A Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper pénteki tárgyalásán a szakértők beszámoltak arról is, hogy szerintük melyik fegyvert használták az elkövetők az egyes támadásoknál. A fegyverszakértők elmondták, a lefoglalt fegyverekkel próbalövéseket végeztek, és a támadások helyszínein talált töltényhüvelyeken lévő nyomokat összehasonlították az általuk használt töltényhüvelyeken lévőkkel. 

Közölték, a galgagyörki és a piricsei támadás helyszínén talált töltényhüvelyek a Franchi típusú félautomata sörétes vadászpuskához valók. A Nyíradonyban talált lövedékmaradványok közül többet "nagy valószínűséggel" a lefoglalt Mauser gyártmányú golyós vadászpuskából lőttek ki. A tarnabodi és a nagycsécsi támadás helyszínén talált töltényhüvelyeket Franchi típusú félautomata sörétes vadászpuskából, a Fabarm Max 2 Bock típusú kétcsövű sörétes puskából, illetve a Mauser gyártmányú golyós vadászpuskából származnak.
 
Az Alsózsolcán talált töltényhüvelyek a golyós vadászpuskából származnak - mondták. Kislétán olyan töltényhüvelyeket találtak, amelyeket a két lefoglalt sörétes puskákhoz valók, a tatárszentgyörgyi támadás helyszínén lefoglalt töltényhüvelyek a Franchi típusú félautomata sörétes vadászpuskából származnak. A szakértők közölték, hogy voltak olyan töltényhüvelyek, amelyek nem tartalmaztak olyan nyomokat, amelyek lehetővé tették volna az azonosítást. 

Pető Zsolt harmadrendű vádlott elfogultságra hivatkozva kérte az egyik fegyverszakértő eljárásból való kizárását, mert - mint mondta - hallotta, hogy a szakértő a szünet kezdetén odaszólt az ügyésznek: "most már jól állunk, nem?" A szakértő közölte, nem elfogult, és csak arra utalt, hogy időben jól haladnak a vélemények ismertetésével. A bíróság elutasította a vádlotti indítványt.

Az említett fegyvereket a bíróság előtt álló vádlottak munkahelyén, a debreceni Perényi 1 szórakozóhelyen találták meg a rendőrök, elrejtve, a négy férfi 2009. augusztus 21-i elfogásakor. 

A per szerdán folytatódik. A vád szerint a négy férfi a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadott romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. 

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek. A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.