Kecskeméti Törvényszék

Előterjesztették a BKV polgárjogi igényét a Hagyó-perben

A BKV Zrt. polgárjogi igényt jelentett be a vádlottakkal szemben a bírósághoz benyújtott indítványában a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalási napján.

2012.11.15 15:43MTI

Kemenes Csaba, a BKV jogi képviselője közölte: a cég polgárjogi igénye megegyezik a vádiratban szereplő vagyoni hátrány összegével, továbbá ezen összeg járulékos költségeit érvényesíti a vádlottakkal szemben. A közlekedési vállalat képviselője részletesen felolvasta a vádiratban szereplő, egyes vádlottak terhére felrótt összegeket. Kemenes Csaba hangsúlyozta: a törvényi tényállás lényege szerint, aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni, és csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az adott helyzetben az elvárható volt. 

Ha a hatóság elmarasztalja a vádlottakat, az egyben azt is jelenti, hogy a polgárjogi igény jogos - tette hozzá. A tárgyaláson A. Attila harmadrendű vádlott reagált R. Miklós nyolcadrendű vádlott nyomozati szakban tette vallomására, melyet a bíróság felolvasott. Elmondta: nem mondott olyat, hogy H. Éva hatodrendű vádlott és Schmuck Andor - akit a nyolcadrendű vádlott Hagyó Miklós "bizalmi emberének" nevezett - követeléseit teljesíteni kell. Schmuck Andorral nem találkozott, csak a tévéből ismerte - tette hozzá. 

Hangsúlyozta: Lendvai Ildikó szocialista politikussal mint megválasztott országgyűlési képviselővel került kapcsolatba, találkoztak, de tőle hozzá semmilyen kérés nem érkezett. Hagyó Miklós elsőrendű vádlott hosszan reagált a nyolcadrendű vádlott nyomozati szakban tett, őt terhelő vallomásaira. Hangsúlyozta, hogy azok nem felelnek meg a valóságnak. A törvényszék elutasította az L. Ottó ötödrendű vádlott zár alá vett vagyonának a feloldását kezdeményező, valamint az Sz. Eleonóra zár alá vett vagyonának részbeni feloldására vonatkozó indítványt. L. Ottó védője, az összesen közel 27 millió forintot kitevő zár alatt lévő vagyontárgyak feloldását kérte. 

Sz. Eleonóra tizennegyedrendű vádlott védője pedig azt kérte, hogy védencének a folyószámlán levő, zár alá vett 45 millió forintjából annyit szabadítson fel a bíróság, amennyit - 8 millió forint körüli összeget - a kapott végkielégítés után járó adóra kifizetett más forrásból. Továbbá azt kérte, hogy a BKV Zrt.-től kapott utolsó havi munkabérére vonatkozóan is oldja fel a zár alá vételt a bíróság. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró indoklásában kifejtette: csak akkor van lehetőség a zár alá vétel feloldásra, ha a két vádlott esetében az elrendelés oka részben vagy egészben megszűnt. 

A bíróság egy esetben tett kivételt: az ötödrendű vádlott Mercedes személygépkocsiját feloldotta a zár alá vétel alól, mert az már a zár alá vételkor sem volt a vádlott tulajdonában.

A bíróság szerint figyelemmel kellett lenni arra is, hogy a BKV sértetti képviselője pontosítva és kifejezetten terjesztette elő polgárjogi igényét, és indítványozta a zár alá vétel elrendelését a vádlottak vagyonát érintően. Kemenes Csaba azt kérte, hogy ne csak az kerüljön zár alá, amit a nyomozás során kényszerintézkedés alá vontak, hanem növelje meg a bíróság azt a cég polgárjogi igényében szereplő összegig. A bíróság a sértetti képviselőnek ezt az indítványát elutasította. 

A zár alá vett vagyonról kihirdetett döntést a vád képviselője tudomásul vette, a két vádlott és a sértetti képviselő fellebbezést jelentett be. A zár alá vett vagyonról így a Szegedi Ítélőtábla dönt majd. A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. 

Hagyó Miklóst bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezeléssel mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és zsarolással vádolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.