Fellebbeznek

A HM szerint Kónya Péter hivatásos katonaként politizált

A Honvédelmi Minisztérium (HM) fellebbez a Munkaügyi Bíróság hétfői, elsőfokú döntése ellen, amely hatályon kívül helyezte a Kónya Péterre mint hivatásos katonára kiszabott fegyelmi büntetést.

2012.11.13 17:44MTI

A tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: "a katonák ne politizáljanak". Kifejtették: a HM vezetésének meggyőződése az, hogy a Magyar Honvédség tagjai és intézményei - amint ezt az alkotmány is leszögezi - nem folytathatnak politikai tevékenységet. A tárca szerint ez a tilalom nemcsak a szűk jogi értelemben vett pártpolitikai tevékenységre terjed ki, "hanem valamennyi politikai jellegű megnyilvánulásra és tevékenységre, amely alkalmas lehet arra, hogy az intézménybe vetett társadalmi bizalmat rombolja".

"A honvédelem vezetésének döntését igazolja, hogy mára Kónya Péter a Szolidaritás Mozgalom vezetőjeként egyértelműen politikai tevékenységet folytat" - közölte a tárca, hozzátéve, hogy a minisztérium a bíróság elsőfokú döntését tiszteletben tartja, ám az ellen fellebbezni fog.

Az atv.hu hétfőn írt arról, hogy Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, az Együtt 2014 választói mozgalom egyik létrehozója pert nyert a Munkaügyi Bíróságon a minisztériummal szemben. A portálnak Kónya Péter elmondta: 2011 őszén, amikor még a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, valamint az akkor frissen alakult Szolidaritás társelnöke volt, a HM egy a Magyar Nemzetnek adott interjúja nyomán eljárást indított ellene. A tárca arra hivatkozott, hogy hivatásos katonatisztként tilos lett volna politizálnia, ennek nyomán ő a vezérkari főnök kezdeményezésére, a honvédelmi miniszter jóváhagyásával - a civil életben fegyelmivel egyenértékű - feddésben részesült. Kónya Péter a bírósághoz fordult. Hangsúlyozta: az interjúban valóban bírálta a kormány tevékenységét, de pártpolitikai tevékenységet nem folytatott.

Hétfőn a Fővárosi Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a minisztériumi fegyelmit. Az atv.hu írása szerint indoklásában kimondta: ha nem pártpolitikai tevékenységről van szó, akkor a szakszervezeti vezetők politikai tevékenysége törvényes az esetben is, ha közben fegyveres erők vagy testületek hivatásos tagjai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.