EU-prognózis

Orbán: sikeres a magyar gazdasági modell

A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság szerdai országjelentése azt mutatja, hogy sikeres a magyar gazdaság megújításának több innovatív, nem ortodox eszközt is tartalmazó modellje.

2012.11.08 11:47MTI

 Orbán Viktor ezt a Budapesten tárgyaló Enda Kenny ír miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón mondta csütörtökön.
   
A kormányfő értékelésében közölte: a brüsszeli országjelentést a magyar kabinet fontos pillanatnak és komoly sikernek tartja. Már "van papírunk is arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár" - fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy Magyarország az Európai Unió sikeres országai közé tartozik pénzügyi szempontból.
   
Kifejtette: 2013-ban összesen öt olyan EU-tagállam lesz, amely képes csökkenteni az államadósságát, és az egyik ezek közül Magyarország. Azon országok száma pedig 10-12 között lesz, amelyek a következő évben képesek három százalék alatt tartani a költségvetési hiányukat - folytatta, rámutatva, hogy ezek között is ott van Magyarország. Ez a 2004-es uniós csatlakozás óta nem fordult elő, így "ez egy történelmi áttörés" az országnak - mondta a miniszterelnök.
   
Véleménye szerint az Európai Unió és annak tagállamai is elismerik, méltányolják Magyarországnak és a magyar embereknek az elmúlt két és fél évben tett komoly erőfeszítéseit.
   
Az Európai Bizottság által készített gazdasági elemzés szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon. A brüsszeli testület szerdán közzétett, őszi prognózisa alapján 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik a deficit. A GDP 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, viszont 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.