Viszont drágább lesz

MSZP: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal rosszabb lesz az oktatási rendszer minősége

Az MSZP véleménye szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felállításával és a "feleslegesen központosító oktatáspolitikával" a Fidesz a korábbinál jóval drágább, de sokkal rosszabb minőségű rendszert hoz létre.

2012.11.04 15:40MTI

Kunhalmi Ágnes, a párt oktatáspolitikusa emlékeztet: kevesebb mint negyven munkanapon belül, 2013. január 1-jén az összes magyarországi iskola beolvad a ma még "alig létező" Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. A szocialisták azonban úgy látják, hogy az új központ felállítása "sehol sem tart". Az MSZP elnökségi tagja hangsúlyozza, hogy az iskolák átadását szabályzó törvényjavaslat "egy hete került elő", és az általános vitája is csak jövő héten kezdődik. 

Kunhalmi Ágnes kijelenti: a Fidesz-kormány megállíthatatlanul gyűri maga alá az oktatás szereplőit, lépésről lépésre szakítja el az önálló gondolat, a szabad tanítás, a közös megismerés világától a pedagógusokat és a gyermekeket. Kevesebb tudás, rosszabb épületek, távoli központi döntések és politikai komisszárok jellemzik majd január 1-jétől a közoktatást, ha egyáltalán sikerül felállítani az új fenntartót a tanév kellős közepén - jelenti ki. 

A kormány október 27-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét szabályozó törvényjavaslatot. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által jegyzett javaslat megalkotását azzal indokolták, hogy a jogszabályok eddig még nem rendelkeztek arról, hogy a települési önkormányzatok és társulásaik fenntartásában működő köznevelési intézmények, az ott tanuló diákok és az ott dolgozók, továbbá a települési önkormányzatoknál foglalkoztatott, a köznevelés helyi irányítását ellátó közszolgálati tisztviselők hogyan, milyen szabályok alapján kerülnek át az önkormányzati fenntartású köznevelési intézménnyel egy időben az intézményfenntartó központhoz. 

A javaslat rögzíti, hogy az érintett intézmények 2013. január 1-jével - beolvadva a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba - állami fenntartásba kerülnek. Hoffmann Rózsa szerdán jelentette be, hogy november 1-jétől kinevezik a tankerületi igazgatókat, amivel újabb fontos állomáshoz érkezik a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételének folyamata. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára közölte: 198 tankerületi igazgatóra tettek javaslatot, közülük közel 170-en még aznap, a többiek pedig a jövő héten kapnak értesítést. 

Kiemelte: a januártól esedékes változtatásokkal, az intézmények állami fenntartásba vételével nagyobb állami felelősség- és garanciavállalás valósul meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.