1002 milliárd forint

Minden hatodik lakossági forintbetétet a takarékszövetkezetek kezelik

A lakosság hitelintézeteknél lévő 6524 milliárd forintnyi megtakarításából az eső félévben 1161 milliárd volt a szövetkezeti hitelintézeteknél.

2012.10.30 14:17MTI

Az augusztus végi adatok szerint az integrált takarékok a TakarékBankkal együtt 1002 milliárd forint összegű lakossági forintbetétet kezelnek, a teljes piac mintegy hatodát - közölte az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) kedden az MTI-vel.

A lakosság ma már vidéken is a lekötött forintbetétet részesíti előnyben, a hagyományos takarékbetétkönyvekkel szemben, bár a teljes szövetkezeti hitelintézeti szektor 400 milliárd forint körüli takarékbetét-állománya továbbra is mintegy duplája a bankinak az Országos Betétbiztosítási Alap legutóbbi - 2011-es - statisztikája szerint.

Az integrációban is a 3 hónapos lekötött betét a legnépszerűbb, a lakossági forintbetétek több mint fele ebben a formában van, s egyre kedveltebb az interneten való betétlekötés is - mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője. A lakossági forintbetétek gyűjtésében az integráció piaci pozíciója annak ellenére stabil, hogy nincsenek a banki kamatverseny élén. "Vidéken általában erősebb az ügyféllojalitás és kisebb a kamatérzékenység" - adott magyarázatot az OTSZ ügyvezetője.

Az október 31-i Takarékossági Világnapot több takarék az ügyfélkapcsolatok erősítésére használja fel, van ahol kiemelt kamattal jutalmazzák a világnapon lekötött új forrásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.