Nyílt levél a rektornak

LMP: mentsék fel Jeszenszkyt tanári állásából!

Az LMP nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, a volt külügyminiszter egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be.

2012.10.29 13:51MTI

A párt az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az - még ha jelenleg nem is tanít -, aki a diákjainak szánt jegyzetében súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg egy kisebbségről.

Az Osztolykán Ágnes, Szabó Tímea és Karácsony Gergely által jegyzett közlemény azt írja, hogy Jeszenszky Géza, aki jelenleg Magyarország norvégiai nagykövete, a Budapesti Corvinus Egyetem tanáraként korábban kurzust tartott leendő diplomatáknak, amely során a romákra nézve súlyosan sértő kijelentéseket tett. Saját készítésű jegyzete szerint többek között "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy a testvérek vagy unokatestvérek házasosodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással" - idézik a képviselők.

Az ilyen és ehhez hasonló elfogadhatatlan sztereotípiákat és előítéleteket tartalmazó megállapításait forrásmegjelölésekkel nem támasztotta alá; így még súlyosabb, ha ezek Jeszenszky Géza saját gondolatai - jelentik ki. Hangsúlyozzák, hogy a romák egészségügyi állapota az átlagosnál rosszabb, de "Jeszenszky Géza kijelentéseinek semmilyen alapja nincs". Ez csak egy rendkívül káros, rosszindulatú előítélet, ami csak arra alkalmas, hogy a szélsőjobb újabb hivatkozási alapjául szolgáljon - fogalmaz a három politikus.

Pénteken az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján arról számolt be Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében olvasható kitételről.

Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet szombaton visszautasította az egyik egyetemi jegyzetével kapcsolatban megfogalmazott rasszizmus vádat. Az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt írta, hogy mindig igyekezett felhívni a világ figyelmét a határon túli magyar közösségek helyzetére, tanárként, miniszterként, nagykövetként pedig valamennyi üldözött, bántalmazott nemzeti vagy vallási kisebbség ügyéért írásban és szóban is kiállt.

A diplomata az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, a Budapesti Corvinus Egyetemen és jogelődjein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat is a nemzetközi kapcsolatok és a magyar külpolitika történetéről, valamint az átmenet problémáiról a kommunizmusból a demokratikus piacgazdaságba. Előadásait, a témával kapcsolatos írásait és egyes más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a romákról szóló fejezet - mutatott rá.

Úgy fogalmazott, ebben a fejezetben 15 oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. "Még egy elfogult roma jogvédő sem találhat semmi kifogásolnivalót a téma bemutatásában, könyvemet magyar és külföldi diákok százai használták és találták hasznosnak" - hangsúlyozta.

Kiemelte, több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével, és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák. "Józan ésszel e feltételezésben semmi sértőt nem lehet találni, rasszizmust emlegetni pedig felháborító rágalom" - írta.

Jeszenszky Géza arra is kitért, hogy külföldi megbízatása miatt az érintett kurzus már két éve nem indult el az egyetemen, a könyve pedig nem tananyag, és sosem került könyvesboltokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.