Nincs a helyzet magaslatán

Vihar-előrejelzés? Menesztik Illés államtitkárt?

Botrány az interneten: Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár egy új meteorológiai törvényről vizionál, amit még senki nem látott, de már most sok hülyeséget beszél.

2012.10.27 10:00neT

Neki esett az időjárás-előrejelző magáncégeknek Illés Zoltán államtitkár, csak nem tudta, hogy méhkasba nyúl. Az interneten igen népszerűek ezek az oldalak, így igen csak nagy felháborodást keltett ezen szájtokon a politikus. Hogy néhány szalonképesebb olvasói véleményt idézzünk:

"Hogy csapna beléjük a nyári villámlás... Ezek nem normálisak - ami persze nem hír."

"Itt még az időjárás is államosítva lesz, a nem hivőkre állandó jégeső fog esni..."

"Hurrá!!! Visszatérünk a hatvanas-hetvenes évekhez. Ez ám a fejlődés!!!"

"Viktornak hála, tartós tejet már ne nagyon vegyetek..."

"Netán a kormány távlati terve az, hogy előbb az előrejelzést is maga alá vonja, majd az időjárást is Alcsútról irányítják?
Ps.- a vízfej randa egy betegség!"


Az államtitkár nyilatkozatából kiderül a dilettantizmusa, gőze sincs a hazai piacról. Állítja, a magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei. Az ICI Interaktív Meteorológia több százmilliós műszerparkot és szakemberbázist épített ki. A legnagyobb hazai alternatív időjárás-szájt, az időkép.hu pedig több mérőállomással rendelkezik, mint az OMSZ, és aki tudja, mi az a méréstechnika, azt is tudja, hogy a több mérés pontosabb, mint a kevesebb pontos mérés. Ráadásul rengeteg amatőr adatszolgáltató is csatlakozott az oldalhoz, önkéntes alapon. Arról nem is beszélve, hogy az időkép sajtóközleménye szerint jelenleg "8 darab, nagy hatótávolságú és felbontású, percenkénti frissítésű meteorológiai radarral" rendelkeznek.

Az OMSZ-nek úgy tudjuk, három radarja van, és 15 percenként ad képet a nagyközönségnek, azt is elég pixeles felbontásban. Az államtitkár szerint a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak. Tehát inkább költsék az adófizetők pénzét, ahelyett, hogy a vállalkozások ezt piaci alapon ingyen nyújtsák a lakosságnak? Azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni a törvény Illés szerint, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, illetve sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle. Gőze sincs az államtitkárnak, hogy az OMSZ csak a többi két nagy időjárás oldal látogatottsága után kullog, és az időkép.hu és az ICI saját mérőhálózattal is rendelkezik.

Időkép virtualizáció a hírtv-n. Miért nem az OMSZ-t mutatták?

Az interneten elérhető mérleg és eredmény adatok alapján ezen cégek árbevétele talán összesen a százmillió forintot sem éri el, akkor minek ez a felhajtás? Érthetetlen. Ráadásul információink szerint árbevételük zöme reklámbevétel. Persze, ha a beégett szolgálatot csak így tudja megmenteni, hogy a piacot korlátozza, saját alkalmatlanságát bizonyítja az államtitkár. De mit érhet el egy ilyen törvénnyel? Majd ezek a cégek is külföldre költöznek, és onnan nyújtják a szolgáltatást, hogy még az adót se itt fizessék? Gratulálunk hozzá! Talán véletlen, hogy az időkép.hu ma jelentette be új radarját Pozsony felett. Irány Szlovákia, magyar cégek?

S hogy miért szeretem én az időképet? Emlékszem még 2006-ra, amikor az oldalukon láttam, hogy közeleg a vihar augusztus 20-án, talán az életemet mentette meg, mellettem dőlt ki egy fa a Clark Ádám téren, megölve egy embert. Karomban a kislányomat tartottam, a rakétákat meg lőtték a fejünk fölé és ott robbantak fel. Az OMSZ oldala akkor épp nem töltődött be. Elérhetetlen volt! Mostanában ezt már nem tapasztaljuk, működik az oldaluk vihar esetén is, ami korábban gyakran elérhetetlen volt. Veszélyes a monopolizálás!

időkép.hu adatok a hírtv-n: hőség 2010-ben.

A vörösiszap katasztrófa óta pedig jól tudjuk, hogy nem áll a helyzet magaslatán Illés Zoltán. A környezetvédelmi felügyelőséget Illés Zoltán államtitkár egykori személyi titkára vezette a katasztrófa idején, amely két héttel a gátszakadás előtt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolójánál járt.

Mindezek ellenére, hiába a halálos áldozatok, az óriási környezetszennyezés, egyikük sem mondott le. Most pedig a legnagyobb problémája az, hogy a magán időjárásoldalak, megalázva az Országos Meteorológia Szolgálat internetes oldalának látogatottságát, sokkal rugalmasabbak, látványosabbak és még árbevételük is van. Nem számolt azzal, hogy a Facebookon csak az időképnek több mint háromszázezer kedvelője van. Ez egy alacsony választási részvétel esetén már majdnem egy parlamenti küszöbnyi ember. Így szakmai dilettantizmusa mellett politikai alkalmatlanságát is bizonyítja.

Nem marad más, ilyen törvényt benyújtani nem szabad! A hülyeséget nyilatkozó államtitkárt meg le kell váltani. Itt az ideje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.