Eljárásjogi okból

A MÁV és a Mal kártérítési pere december elején folytatódik

Eljárásjogi okból december 5-ére halasztotta a Fővárosi Törvényszék a MÁV Zrt. és a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. közötti kártérítési per következő tárgyalását.

2012.10.25 18:09MTI

A döntést a bíró azzal indokolta a csütörtöki tárgyaláson, hogy a perbe hívott Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek megküldött tértivevény még nem érkezett vissza a bírósághoz, így nem lehet abban állást foglalni, hogy a felügyelet elfogadta-e a perbe hívást.
   
A csütörtöki tárgyaláson a bíró elutasította az alperes Mal Zrt. azon indítványát, hogy tanúként hallgassák meg Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját.    

A MÁV 2011 tavaszán azért fordult a bírósághoz, mert az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátszakadása miatt súlyosan megrongálódott a vasúti pálya, egy hónapig szünetelt a vonatközlekedés, és a helyreállítás jelentős kiadásokat jelentett. A vasúttársaság ezért 282 millió forint kártérítést kér a Maltól.
   
A csütörtöki tárgyaláson az alperes Mal Zrt. jogi képviselője, Engel Krisztián egy előkészítő anyagot csatolt többek között a vörösiszap-tározóban található mintegy 5,5 kilométer hosszú vezetékrendszer nyomvonaláról. Kifejtette: a Mal olyan csővezetékeken keresztül szállítja ki a vörösiszapot, amelyek rendkívül érzékenyek a legkisebb időjárási változásokra is, és a normál karbantartási feladatok közé tartozott ezen csövek megfelelő illeszkedésének vizsgálata. A csövek a tárolókazetták süllyedése miatt eltörtek volna, ugyanakkor a Mal álláspontja szerint mivel ez nem következett be, nem süllyedtek a kazetták sem.
   
A Mal Zrt. a beadott anyaggal azt akarja alátámasztani, hogy - mint fokozott veszéllyel járó tevékenységet végző cégnek - a működési körén kívül eső okok miatt következett be a káresemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.