Október 23.

Kósa Lajos: ötvenhat a legigazibb élő ünnepünk

Ötvenhat a legigazibb élő ünnepünk, ez az az esemény, melyből a mai Magyarország és mai politikai rendszerünk gyökerezik - jelentette ki a Fidesz alelnöke a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, Szentesen.

2012.10.23 08:18MTI

Kósa Lajos a református templom melletti kopjafánál tartott ünnepi beszédében úgy fogalmazott: mindenkinek van egy "saját ötvenhatja". Még olyan is akad, melyben az eseményeket "elhazudják, vagy megmásítják", hiszen ma még a forradalom mindkét oldalának szereplői velünk élnek.

A fideszes politikus méltatta a "sztálinista diktatúra" elleni 1956-os, széles körű társadalmi összefogást és párhuzamot vont a forradalom, a rendszerváltás és a "posztkádári szocialisták" tevékenységét elutasító 2010-es választások között.

"Érdekes, hogy mindhárom esetben ugyanazt a politikai csoportosulást utasította el egységesen a magyar nemzet" - mondta az alelnök. Ötvenhat másik tanulsága, hogy akkor szinte minden honi politikai erő ki akart lépni abból a szerveződésből, amit a Szovjetunió neve fémjelzett. Azt mondták: Magyarország nem lehet sikeres, szabad, illetve a magyar emberek otthona, ha nem a saját útját járja, természetesen a politikai realitásokat tudomásul véve, világpolitikai szövetségekben - húzta alá. Jelezte: a rendszerváltás után nem, csupán 2010-ben találtunk rá erre az útra.

Kósa Lajos az 56 évvel ezelőtti történelmi eseményeket felidézve kiemelte, hogy amennyiben nincsen ötvenhat, valószínűleg a Kádár-rendszer is máshogy épül ki: "jóval több benne a kommunizmus és kevesebb a gulyás".

Fotó: MTI

Ez a rendszer azonban 1989-ben összeomlott és miután MSZMP utódjaként megalakult az MSZP, "megértük azt is, hogy a forradalom 50. évfordulóján ugyanaz a politikai elit lövette az ünneplő tömeget Budapest utcáin" - fogalmazott, hozzátéve: "az nem lehet, hogy nem tudjuk kivetni a nemzet testéből azt az elitet, amelyik állandóan ellene fordul". S bár 2010 óta a posztkádári korszak végleg lezárult, 1956 még mindig itt kísért, hiszen az MSZP továbbra is a magyar politikai élet szereplője - mondta Kósa Lajos.

Ezt az "elképzelhetetlen helyzetet" a fideszes politikus ahhoz hasonlította, mintha a második világháború után megalakult volna "a reformnáci párt", mely a parlamentbe bejutva mind a mai napig "osztaná az észt" Németországban.

Ha ötvenhatot komolyan vesszük, akkor ebbe a helyzetbe "nálunk sem szabad beleszokni" - vélekedett Kósa Lajos, s hozzáfűzte: egy demokráciában az különbözteti meg a demokratikus politikai erőket a diktatúrát gyakorlóktól, hogy nincsen közöttük átjárás. "Ha nincs reformnáci párt, akkor reformkommunista párt sincsen. Ezt a korszakot akkor tudjuk lezárni, ha a politikai térből eltűnik a forradalmat leverő párt utóda" - jelentette ki a politikus.

A magyar demokráciának és baloldalnak egyaránt az tenne a legjobbat, ha a szocialista érzelmű emberek otthagynák az MSZP-t és alapítanának egy új pártot, melyet nem terhel felelősség a forradalom leverésében - állította a Fidesz alelnöke.

Amit 1956-ban akart a nemzet, az ma teljesül: Magyarország szabad, demokratikus, hazánkban szólásszabadság van és a politikai tevékenységek szabadsága is megvalósul. Emellett azonban "újra kell gombolni" és önálló, a saját érdekei szerinti útra terelni a gazdaságot, ez a feladat pedig ma még nincs elvégezve - közölte Kósa Lajos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.