A Nemzeti Innovációs Hivatal vezetői szerinInt

A szakdiplomácia szerepe fontos az innovációban

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) vezetői szerint a kétoldalú innovációs együttműködésben zajló projektekre fordított pénz többszörösen megtérül, és ebben fontos szerep hárul a tudományos szakdiplomata hálózatra.

2012.10.16 14:32MTI

A hivatal vezető munkatársai erről a parlament innovációs és fejlesztési eseti bizottságának keddi ülésén beszéltek.

A szakdiplomaták egyik feladata, hogy befektetőket hozzanak Magyarországra, az innováció korai, még kockázatos szakaszában - mondta Korányi László, a NIH elnökhelyettese.

Kovács Ildikó főosztályvezető közölte, hogy a megvizsgált, kétoldalú együttműködésben folyó 30 projekt 8,5 milliárd forint nyereséget hozott, viszont csak 100-150 millió forintjába került a magyar államnak.

Jelenleg 11 állomáshelyen találhatók a diplomáciai képviseletek keretében, a NIH szakmai irányításával működő szakdiplomaták - mondta Korányi László. Ezek: Washington, London, Párizs, Róma, Berlin, Helsinki, Tel Aviv, Moszkva, Peking, Tokió és Brüsszel. Az állomáshelyeknek azonban csak a fele betöltött. A hivatal szeretné elérni azt, hogy Brüsszelben három szakdiplomata szolgáljon, a jelenlegi egy helyett. A washingtoni munkatársat pedig célszerűbb lenne áthelyezni Los Angelesbe, mivel az amerikai kapcsolatok amúgy is kevésbé kormányzati, mint inkább intézményi jellegűek - tette hozzá az elnökhelyettes.

Korányi László beszélt arról a mintaként szolgáló német kutatói hálózatról is, amely a felsőoktatás, az ipar és az állam együttműködésével funkcionál. A hálózat belépne Magyarországra is, de ahhoz az államnak középtávon szavatolni kellene a projektekhez való anyagi hozzájárulást.

A kétoldalú kutatás-fejlesztési, illetve innovációs megállapodásokat Kovács Ildikó úgy jellemezte, hogy azok keretében a kisebb projekteket finanszírozzák, így készítve fel a támogatott kutató helyeket a nagyobb projektekben való részvételre. Az ilyen projektek - a közös finanszírozás miatt - mindkét félnek csak a fele pénzébe kerülnek, viszont a teljes eredményt hasznosíthatják - tette hozzá a főosztályvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.