A pedagógus-életpályamodell

Hoffmann: Nincs miért lemondanom

Ellenzéki és kormánypárti politikusok is a pedagógus-életpályamodell lehetséges elhalasztásáról beszéltek hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Az MSZP-s Hiller István azt kérte Hoffmann Rózsától, hogy ne mondjon le, mert "az túlságosan egyszerű lenne".

2012.10.09 07:37HavariaPress

"Eszem ágában sincs lemondani" - jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tegnap az Országgyűlésben, miután Hiller István (MSZP) napirend előtti felszólalásában arra kérte a KDNP politikusát, hogy ne mondjon le, mert "az túlságosan egyszerű lenne". Hiller szerint Hoffmann Rózsának végig kell vinnie a közoktatásban zajló, káoszhoz vezető folyamatokat, és a feladata innentől "a kármentés, a tűzoltás".

Az oktatási államtitkár a szocialista politikus "drámai hangú felszólalására" azzal reagált, hogy a valóságban nincs dráma, ám baj van elég, amit önök hagytak ránk. Hangsúlyozta, a Hiller István által említett két pedagógus-szakszervezet által írt levél "minden állítását megcáfoltuk". Mint mondta, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 198 tankerületének igazgatói pályázatára csaknem kilencszáz kandidálás érkezett, s a központ munkatársai hétvégéiket sem kímélve dolgoznak azok értékelésén.

Hoffmann Rózsa megerősítette, hogy a pedagógus-életpályamodell kétoldalú: a béremelés mellett a tanárok munkavégzésére és a munka minőségére vonatkozó rendelkezéseket is tartalmazza, s mindezt az Országgyűlés törvénybe foglalta. "Nekem az a dolgom, hogy megtaláljuk a megoldást az együttes bevezetésre" - mondta.

Michl József (KDNP) arról beszélt, hogy az életpályamodell régi adóssága az országnak.

Rámutatott, hogy a tanári fizetéseket tekintve Magyarország az OECD rangsorában hátulról a második. Hoffmann Rózsa válaszában kifejtette, pontosan tudja, hogy élnek ma a tanárok: ahhoz, hogy "elfogadható" életszínvonalat tartsanak fent, másodállásban kell elfecsérelniük szellemi-fizikai erejüket, holott erre a katedrán lenne szükség. Megjegyezte, értelmiségi ember ilyen komoly munkát, mint a tanári hivatás, nettó hetvenezer forintból nem tud ellátni.

A Fidesz frakcióülését követően Rogán Antal, a képviselőcsoport vezetője azt mondta, a pedagógusbérek emelésének tervezett elhalasztása nem érhetett sokakat meglepetésként, mert a kabinet korábban is nyilvánvalóvá tette, hogy erre csak akkor van mód, ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a másfél százalékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.