Vermes Miklós 1954-ben kapott Kossuth-díjat

Mellszobrot kapott Vermes Miklós fizikatanár Budapesten

Mellszobrot avattak Vermes Miklós Kossuth-díjas fizikatanárnak a Fasori Evangélikus Gimnáziumnál szombaton.

2012.09.29 12:23MTI

Hajdó Ákos, az intézmény igazgatója ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy a többség talán jobban ismeri a fasori gimnáziumból kikerülő tanítványokat, mint az őket tanítókat, ezért fontos, hogy nekik is emléket állítsanak. Hozzátette: a szobor elsősorban a volt tanítványoknak köszönhetően, közadakozásból készülhetett el.

Az igazgató Vermes Miklós életútját ismertetve kiemelte: maradhatott volna az egyetemen, de a serdülő korosztály nevelését tartotta a legfontosabbnak. Az egyházi gimnáziumban 1952-es államosításig tanított, majd az intézmény bezárásakor a "fizika szertár őreként" nem hagyta veszni a felszerelést, annak nagyobb részét sikerült átmentenie a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumba.

Németh Szilárd (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület polgármestere arról beszélt, hogy legelismertebb tanáruk 38 éven keresztül tanított Csepelen, nevét általános iskola és utca viseli, posztumusz díszpolgára a városrésznek. A polgármester kiemelte: Vermes Miklós fizika szertára mindig mitikus hely volt, ahová a diákok szünetben is bejárhattak.

Ahogy diákjai nevezték, Muki bácsi generációk sorával szerettette és ismertette meg a fizikát, így keltve fel érdeklődésüket a reáltudományok iránt - mondta Németh Szilárd, hozzátéve: "humorral átszőtt magyarázatával mindig lekötötte a tanulók figyelmét". Vermes Miklós 1954-ben kapott Kossuth-díjat, 260 cikke és 18 tankönyve jelent meg, ezek közül ötöt idegen nyelvekre is lefordítottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.