IMF/EU-tárgyalások

Jobbik: 2008-ban Orbán Viktor is megszavazta a megszorításokat

A Jobbik szerint Orbán Viktor is megszavazta 2008-ban a bankok 600 milliárd forintos gyorssegélyéről és az adófizetők megszorításáról szóló törvényjavaslatot.

2012.09.28 12:48MTI

A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában riasztónak nevezte a 2008-as IMF-megállapodást, kiemelve, hogy 600 milliárd forintos gyorssegélyt adtak a bankoknak, a nyugdíjakat, a béreket és a szociális kiadásokat azért kellett csökkenteni, hogy a - jelentős részben külföldi - bankok pénzhez juthassanak.

Volner János szerint ugyanakkor a Fidesz elnöke ezzel "elszólta magát", hiszen a bankok "+ingyenebédjét+", hivatalos nevén "A pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről" szóló törvényjavaslatot, a 2008. december 15-i végszavazás során nem csak az MSZP, hanem fideszes és KDNP-s, képviselők, köztük Orbán Viktor, Áder János, Kósa Lajos, Kövér László, Lázár János, Matolcsy György, Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Mihály és Semjén Zsolt is támogatta.

A Jobbik alelnöke közleményében úgy véli, a miniszterelnök elszólása azt vetíti előre, hogy egy újabb IMF-megállapodás szintén "nagykoalíciós egyezség" eredményeként fog létrejönni, a hitel árát pedig ismét nem az extraprofitot bezsebelő és külföldre menekítő multinacionális nagyvállalatok, bankok fogják megfizetni, hanem a megszorítások miatt egyre nehezebb helyzetben levő kisemberek.

Hangsúlyozza: a Jobbik ezért elutasítja az elmúlt 22 év pártjai által megkötött, illetve megkötés előtt álló IMF-megállapodásokat, mert az ország csak a rossz és tragikusan rossz közül választhat. Az ellenzéki párt ehelyett a takarékos állami gazdálkodást, a kormányzati luxuskiadások végleges megszüntetését, az államadósság-törlesztés átütemezését követeli, az így felszabaduló forrásokat pedig a hazai kis- és középvállalkozások megsegítésére, a válságból való kitörést jelentő ágazatok támogatására fordítaná.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.