Surján László szerint

Nem közeledtek az álláspontok a többéves költségvetés ügyében

Aggodalommal tölti el az Európai Parlament (EP) költségvetési bizottságának tagjait Surján László szerint az, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ciprus javaslata továbbra sem közelíti az álláspontokat a többéves költségvetés ügyében - tudatta a kereszténydemokrata EP-képviselő hétfőn.

2012.09.24 17:40MTI

Bár az Európai Parlament csak igent vagy nemet mondhat egy tanácsi szövegre, jó lenne elkerülni a vétó bekövetkezését. Különösen hátrányosan érint bennünket, kelet-közép-európai országok képviselőit a ciprusi javaslat, hiszen már az Európai Bizottság javaslata is 5%-os csökkentést javasolt a számunkra oly fontos kohéziós politika terén, míg mi legalább a 2007-2013-as szintek megtartását javasoljuk" - áll Surján László közleményében.

Surján László kifejti, hogy a ciprusi javaslat a főösszeget és minden költségvetési fejezetet érintő csökkentések szükségességéről szól. Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága ugyanakkor továbbra is azt a plenáris ülésen megerősített álláspontot képviseli, miszerint 2014-től a főösszegek legalább 5%-os emelésére van szükség, ha az unió teljesíteni akarja politikai vállalásait és jogi kötelezettségeit - vélekedik a néppárti magyar képviselő.

Surján László szerint továbbra is kérdéses, hogy az elnökségi javaslat megfelelően kezeli-e Magyarország problémáját. Hazánk a 2008-2010-es gyenge növekedési adatok miatt a kohéziós politika területén a legnagyobb vesztese volt az eredeti bizottsági javaslatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.