Település, tisztaság

Ombudsman: nem tisztességes a budapesti szennyvízszállítás gyakorlata

Az ombudsman szerint a budapesti szennyvízelszállítást végző cég gyakorlata nem felel meg a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelményének - közölte az alapvető jogok biztosának hivatala szerdán az MTI-vel.

2012.09.19 16:32MTI

Szabó Máté a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. közszolgáltatási feltételeit vizsgálta; a cég onnan szállítja el a szennyvizet, ahol vezetékes víz van, de csatorna nincs. A szolgáltatásért jelenleg a kiszámlázott ivóvízfogyasztás után kell fizetni, ugyanakkor márciustól egy éven át van rá lehetőség, hogy ahol nincs közcsatorna, ott - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - a szennyvíz tényleges mennyisége alapján számolják a szállítás díját.

Ezt a számítási módot az ingatlantulajdonosnak személyesen kellett kérelmeznie március 19. és április 13. között. Bár a Fővárosi Közgyűlés rendelete csak ezeket a feltételeket írta elő a kérelem benyújtásához, a közszolgáltató bizonyos dokumentumokat is bekért.

Az ombudsman szerint mind a rövid határidővel és a személyes megjelenés kötelezettségével, mind pedig a mellékletek körének meghatározásával sérült a jogbiztonság követelménye és a tisztességes eljáráshoz való jog.

Az alapjogi biztos jelentése szerint a kérelemről szóló tájékoztató félrevezető volt, az igénylőlapon pedig az állt, hogy az átjelentkezők lemondanak a locsolási kedvezményről vagy a mellékmérői kedvezményről. Ezek a körülmények szintén sértik a jogállamiság elvéből következő jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot - olvasható az összefoglalóban.

Szabó Máté a kötelező közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó szabályozást is vizsgálta. Az ingatlantulajdonosoknak akkor is kell fizetniük a közszolgáltatásért, ha nem veszik igénybe; ez alól csak akkor mentesül, ha az önkormányzati rendelet mentességben részesíti vagy ingyenes a szolgáltatás. A mentességre vonatkozó rendelet azonban nem egyértelmű, ezért az ombudsman kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésnél a szabályozás áttekintését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.