A VEKE "álcivil", mint a Magyar Vizsla volt?

MSZP: "vizslásodás" jelei a BKV kémbotrányában

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületen (VEKE) láthatóak a "vizslásodás" jelei - jelentette ki az MSZP szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A Népszabadságban megjelentek szerint öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére.

2008.05.28 15:46MTI

Nyakó István emlékeztetett arra, hogy Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője múlt heti sajtótájékoztatóján magáncímről küldött e-mailt mutatott be, amellyel "azt igyekezett alátámasztani, hogy a BKV és a fővárosi közlekedésért felelős főpolgármester-helyettes egymással levelezik".

A szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy nemcsak gyanús, de aggasztó is, hogy Tarlós István egy illetéktelenül és gyaníthatóan törvénytelenül megszerzett levelet mutatott be. A pártszóvivő szerint Tarlós István lépése balul sült el, mert kiderült: a levelet Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője, egyúttal a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja küldte számukra. Kiemelte: a levél ugyanúgy illetéktelenül került ki, ahogy a 2006-os választási kampányban feltörték az MSZP szerverét, és több anyagot elloptak róla.

Kitért arra az esetre, amikor a Fidesz kampányközpontjából faxolták el a Magyar Vizsla című kiadványt. Nyakó István ebből azt a következtetést vonta le, hogy a VEKE ugyanúgy "álcivil", mint a Magyar Vizsla volt. Nyakó István szerint ez az ügy egyértelmű bizonyíték arra, hogy a VEKE korántsem olyan független és korántsem olyan civil, mint azt magáról láttatni szeretné, "valójában a Fidesz politikai befolyása alatt áll". Hozzátette: a magát civil szakértőként beállítani akaró Vitézy Dávidról bebizonyosodott, hogy a Fidesz szekértolója.

Mint elhangzott, az MSZP újra felszólítja a Fideszt, hogy "hagyjon fel a tisztességtelen és gyakran törvénytelen húzásokkal". A BKV szerdán közölte az MTI-vel, hogy ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a társaság elektronikus levelező rendszeréből ellopott levelek miatt. A közlemény szerint a BKV felügyelőbizottságának egyik tagjához, Vitézy Dávidhoz került, később általa továbbküldött, és vélhetően manipulált e-mailek miatt a BKV Zrt. fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be. Arról nem szólt a kommüniké, hogy melyek ezek a biztonsági intézkedések.

A Népszabadság szerdai számában megjelentek szerint öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére, ezzel a behatolók a cég számítógépes hálózatának minden eleméhez hozzáfértek. A kémkedésre a közlekedési cégnél elrendelt vizsgálat nyomán derült fény. Az illetéktelen behatolók a BKV informatikai hálózatába férkőzve nemcsak a cég szerverén futó levelezéshez és a belső kommunikációhoz férhettek hozzá, hanem akár a forgalomirányítási rendszerhez is. Ennek akár nemzetbiztonsági kockázata is lehet, hiszen a NATO-tagállamokban a közösségi közlekedési vállalatok fokozott védelmet élveznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.