A KDNP elképzelései

Tízezrek maradhatnak a családok zsebében

Az alacsonyabb keresetű, gyermeket nevelő munkavállalók havi keresetének 15-20 százalékos emelése érhető el azokkal a - KDNP elképzeléseire épülő és a szaktárca által is vizsgált - javaslatokkal, amelyek kiterjesztenék a járulékokra a családi adókedvezményt.

2012.09.12 07:35HavariaPress

Megvan a politikai akarat a családi adókedvezmény szabályainak átalakításához, a kérdésről ebben a ciklusban biztosan döntés születik - ezt mondta kedden a Magyar Nemzetnek Pálffy István. A KDNP országgyűlési képviselője beszélt arról is, hogy a javasolt lépés nyomán átlagosan havonta húsz-harmincezer forintnyi összeg maradhat a családoknál. Az intézkedés elsősorban az alacsonyabb keresetű, gyermeket nevelő munkavállalók helyzetén segíthet. A politikus tudomása szerint a szaktárcánál már foglalkoznak a témával, hatástanulmány is készült. A szóban forgó adóügyi elképzelés voltaképpen a családi adókedvezmény szélesítéséről szól, azt a célt szem előtt tartva, hogy a lehető legtöbben hozzájuthassanak az egy gyermeknél tíz-, kettőnél összesen húsz-, háromnál pedig a gyermekenként harmincháromezer forintos adóenyhítéshez.



Jelenleg ugyanis az alacsonyabb keresetűek csak részben vehetik igénybe a mérséklést, személyi jövedelemadójuk nem éri el azt az összeget, amely enyhítésként igénybe vehető lenne. A KDNP emiatt lehetővé tenné: a gyermekkedvezmény a jövedelemadó mellett a szülők járulékait is csökkenthesse.



Tízezrek maradhatnak a családok zsebében



Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország cégtársa úgy számolt, az elképzelés 15-20 százalékkal is felemelheti az alacsonyabb jövedelműek havi nettó fizetését. - A 93 000 forintos minimálbért kereső személyek például 110-120 000 forintot kaphatnának kézhez - közölte a szakértő. Lőcsei Tamás ugyanakkor rámutatott, ha például a család három gyermeket nevel, és a szülők közül csak az egyiknek van havi százezer forint fizetést adó állása, a családi adókedvezményt a járulékok figyelembevételével sem tudják majd maradéktalanul kihasználni. Ezzel kapcsolatban Pálffy István a Magyar Nemzetnek elmondta: a következő lépés az lesz, hogy az ilyen helyzetekre is megoldást találjanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.