Piros pontot osztogat majd Gyurcsány?

Értékelő körútra indul a miniszterelnök - kormányátalakítás nem várható

A kormányfő januárban valamennyi tárcavezetővel négyszemközt tárgyalja meg az elmúlt év eseményeit és a minisztériumok teljesítményét. Decemberi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök úgy fogalmazott: sok-sok elemző mondatban mondja el, kinek a munkájáról mit gondol.

2008.01.02 07:05Népszabadság

A látogatások pontos menetrendje egyelőre nem végleges, annyit azonban már most tudni lehet, hogy a kormányfő január hetedike után találkozik a tárcák vezetőivel - írja a Népszabadság. 

 A sort Kiss Péter kancelláriaminiszterrel kezdi, majd Veres János pénzügyminiszter következik. Kóka János gazdasági miniszter decemberben kilépett a kormányból, utódjának, Kákosy Csabának a teljesítménye nem értékelhető egy hónap alapján; ahogyan a kormányfő környezetében fogalmaznak, "Kákosy még a szorgalmi időszakban van".

A négyszemközti beszélgetés azonban vele sem marad el, egy mélyebb, a növekedési program hatékony megvalósításáról szóló egyeztetés várható kettejük között. Az értékelő beszélgetések célja nem pusztán az elmúlt esztendő teljesítményének elemzése, sokkal inkább a 2008-as év első három hónapjának politikai és szakmai ütemtervének átbeszélése. Gyurcsány ugyanis feszes tempót kíván diktálni.

Kritikusabb beszélgetés a lap szerint az oktatási és kulturális tárcánál, illetve az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetőinél várható. A kormányfő Hiller István oktatási minisztertől több szakmai eredményt, a felsőoktatási reform hatékonyabb kommunikációját kéri majd. Bajnai Gordon területfejlesztési minisztertől is több látványos, ha úgy tetszik, szimbolikus eredményt vár az egyelőre alig megfogható és az emberekhez nehezen közelebb vihető fejlesztési programok terén

. Ezzel szemben a Horváth Ágnessel való négyszemközti találkozón nem lesz különösebb feszültség - írja a Népszabadság, mely úgy tudja, az egészségügyi reformtörvény megvalósítása kapcsán felmerült kormánybiztos kinevezése sem kerül majd érdemben szóba a találkozón, mondván, e poszt létrehozásának kérdése nem pusztán szakmai, sokkal inkább politikai egyeztetés kérdése, ami pedig a frakciók dolga.

A kormánykabinet tagjai közül Gráf József agrárminiszter várhatja a legtöbb piros pontot Gyurcsány Ferenctől. A kormányfő környezetében azt beszélik: a miniszterelnök az agrártárca teljesítményével a legelégedettebb. A Népszabadság mindezek mellett úgy értesült: kormányátalakítás egyelőre nem valószínű, év elején ugyanis "különösen nagy politikai hiba lenne hozzányúlni a kormányhoz".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.