Gazdasági és politikai szempontból is partner

Kövér: Bajorországgal kiemelkedően jó Magyarország kapcsolata

Az Országgyűlés elnöke szerint a történelem, a földrajzi közelség és a magyar gazdaságban játszott fontos szerepe miatt a német tartományok közül Bajorországgal kiemelkedően jó Magyarország kapcsolata.

2012.09.07 18:22MTI

Kövér László a bajor tartományi parlament elnökével, Barbara Stamm-mal folytatott megbeszélést követő közös budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Németország gazdasági és politikai szempontból is stratégiai partnere Magyarországnak, egyúttal "az európai politikát meghatározó, megkerülhetetlen" ország, ezért nagy a felelőssége Európa problémáinak a megoldásában.

A házelnök hangsúlyozta, a magyar-német kapcsolatok erősítése mellett Magyarország és a hozzá közel álló német tartományok együttműködésének is nagy figyelmet kell szentelni. Hozzátette: ami a kormányokat illeti, ezzel már "nyitott kapukat dönget", mivel a magyar miniszterelnökök, így Orbán Viktor is már többször ellátogattak Bajorországba.

A magyar és a bajor törvényhozás között azonban eddig nem volt kellően intenzív az együttműködés, erről is tárgyaltak müncheni kollégájával - közölte.

Barbara Stamm is azt emelte ki, hogy a többi tartományhoz képest kiemelkedően jó az együttműködés Magyarország és Bajorország között, és fontos célnak nevezte ennek további elmélyítését. A kormányok is szoros kapcsolatban állnak a bajor-magyar kormányközi bizottság rendszeres eszmecseréi révén - tette hozzá.

Mint mondta, Kövér Lászlóval elsősorban Európa jövőjéről, az eurózóna stabilitásának fontosságáról és a magyar-bajor együttműködés lehetőségeiről beszéltek. Megjegyezte, meghívta magyar kollégáját, hogy látogasson el Bajorországba.

Barbara Stamm pénteken részt vett a budapesti Andrássy egyetem tanévnyitó ünnepségén, az intézmény tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését első német nyelvű egyetemként német nyelvterületen kívül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.