IMF/EU-tárgyalások

MSZP: Orbán az IMF-re akarja kenni a megszorításokat

Az MSZP szerint nem a Nemzetközi Valutaalap követeléseit, hanem a miniszterelnök valódi szándékait tükrözi az a lista, amelyet a Magyar Nemzet az IMF feltételeiként ismertetett. A szocialisták úgy látják, a kormányfő a valutaalapra akarja kenni a megszorításokat.

2012.09.06 16:19MTI

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a napilapban megjelentek valóban az IMF követelései lennének, meggyőződése, "hogy nincs ilyen lista, ezeket az intézkedéseket Orbán Viktor akarja megtenni, és az IMF-re akarja kenni".

A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit, a honatyák szerda este a sárvári frakcióülésen kaptak tájékoztatást a feltételekről. A lap szerint az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, az utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, az önkormányzatok kiadásainak csökkentése, a bankadó eltörlése és pénzjuttatás a bankszférának.

"Ez nem követeléssor, ez halállista" - reagált az MSZP-s politikus, nyomatékosítva, hogy véleménye szerint a valutaalap nem állt elő ilyen feltételekkel. Arra a többszöri újságírói kérdésre, hogy mire alapozza ezt, úgy felelt: ha tényleg létezik, valaki mutassa meg ezt a listát, bizonyítsa, hogy "nem csak Orbán Viktor fejében létezik ez a silabusz".

Az MSZP-s politikus ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a megszorítások a nyugdíjak csökkentésével már elkezdődtek, miután a kormány szociális ellátássá alakította a korhatár előtti nyugdíjakat, megadóztatta a szolgálati nyugdíjakat és a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatáról döntött. Megszorításként értékelte azt is, hogy 60 ezer kismama nem kapta meg az adóváltozások miatti kompenzációt.

Korózs Lajos hozzátette: "amíg ez a hazug, erkölcstelen, hiteltelen és alkalmatlan kormánya van Magyarországnak", addig újabb és újabb elvonások, adóemelések következnek a hibás gazdaságpolitika miatt.

"A szocialista párt ezzel szemben azt mondja: el a kezekkel a nyugdíjasoktól, el a kezekkel a kisgyermekesektől és el a kezekkel a rokkantaktól! Nincs szükség nyugdíjcsökkentésre, a nyugdíjkorhatár emelésére és a családi pótlék megszüntetésére" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: az MSZP nem támogat olyan intézkedéseket, amelyek az emberek terheit növelik.

Orbán Viktor a Magyar Nemzetben megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalva csütörtök délután bejelentett: "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a valutaalaptól és az Európai Uniótól. A miniszterelnök közölte: a kormány a következő napokban egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot készít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.