9 tagból állnak a testületek

Megjelent a kormányrendelet a felsőoktatási gazdasági tanácsokról

Megjelent a felsőoktatási gazdasági tanácsokról szóló kormányrendelet pénteken.

2012.08.31 19:51MTI

A Magyar Közlöny szerint a testületek kilenc tagból állnak, és a megbízatásuk öt évre szól. A testület figyelemmel kíséri az intézmény gazdálkodásának hatékonyságát és évente legalább kétszer áttekinti az intézmény működését. Az állami fenntartású felsőoktatási intézményben a gazdasági tanácsot létre kell hozni, a nem állami felsőoktatási intézményekben – az alapító okiratban meghatározottak szerint – pedig létrehozható. A kormányfő által jegyzett rendelet rögzíti, hogy a gazdasági tanácsba három tagot delegál a szenátus, ebből egy tagot a hallgatói önkormányzat javaslata alapján. 

A gazdasági tanácsnak – a delegált tagokon felül – hivatalból tagja a rektor és a gazdasági főigazgató, ennek hiányában a gazdasági igazgató. A szenátus által delegált tagok egyike jogász vagy a gazdaságtudományok képzési területen mesterképzésben szerzett, illetve azzal egyenértékű szakképzettségű ember, és nem állhat a felsőoktatási intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban. 

A gazdasági tanácsba egy-egy tagot delegál továbbá az oktatásért felelős miniszter, a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter, az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter. A tagok megbízatása öt évre szól, és legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható. A gazdasági tanács ülésére meg kell hívni a kincstár képviselőjét, aki tanácskozási joggal vesz részt az ülésen, és véleményt nyilváníthat minden olyan kérdésben, amely a közpénz, a közvagyon célszerű és gazdaságos felhasználását érinti. A tanács szükség szerint, de legalább kéthavonta ülésezik.
 
A testület a rendelet szerint közreműködik a szenátus döntéseinek előkészítésében, így véleményezi a felsőoktatási intézmény intézményfejlesztési tervét, a minőség és teljesítmény alapján differenciáló jövedelemelosztás elveit, a felsőoktatási intézmény költségvetését, éves, illetve éven túli kötelezettségvállalási tervét és végrehajtásának ütemtervét, továbbá a vagyongazdálkodási tervét, a fejlesztés indítását, gazdálkodó szervezet alapítását, gazdálkodó szervezetben részesedés szerzését, gazdálkodó szervezettel történő együttműködést, valamint a felsőoktatási intézmény szervezete, szervezeti egysége létesítését, átalakítását, megszüntetését.

A tanács gazdasági szempontból véleményezi a felsőoktatási intézmény vagy az intézmény tulajdonában álló, illetve többségi részesedésével működő jogi személyek által készített, egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű, illetve az intézmény költségvetését önrész biztosításával terhelő pályázatokat, a felsőoktatási intézmény kutatási-fejlesztési-innovációs stratégiáját, kutatási programját.
 
A gazdasági tanács figyelemmel kíséri a felsőoktatási intézmény gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeinek érvényesítését. Rendszeresen – de évente legalább két alkalommal – áttekinti a felsőoktatási intézmény működését, gazdálkodását, az annak alapító okiratában meghatározott feladatok végrehajtását. A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.