Az ombudsman törvénymódosítást javasol

A Terrorelhárítási Központ (TEK) titkos információgyűjtésével kapcsolatosan

Szabó Máté ombudsman felkérte a belügyminisztert, kezdeményezze a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) által végzett titkos információgyűjtési eljárásokkal szemben meglegyen a hatékony jogorvoslat lehetősége.

2012.08.22 10:55MTI

Az alapvető jogok biztosa szerdán közzétett jelentésében rámutatott arra: 2012 januárjától a TEK titokban információt gyűjthet, amire a nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó törvény ad felhatalmazást. Ez a törvény azonban - szemben a rendőrségről szólóval - nem tartalmaz hatékony jogorvoslati rendszert, pedig az Európa Tanács ajánlása szerint az állampolgárok számára biztosítani kellene, hogy betekinthessenek a szolgálatok által összegyűjtött és tárolt információkba, kivéve, ha az a törvény által pontosan körülhatárolt szempontok alapján nemzetbiztonsági érdeket sértene - közölte Szabó Máté.

Az ombudsman hangsúlyozza: a jog uralmának a titkosszolgálatok működése során is érvényesülnie kell, vagyis megfelelő szabályozással minimalizálni kell az önkényes jogalkalmazás lehetőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.