Augusztus 20.

KIM: a hatalmas érdeklődés miatt korábban nyitott a Parlament

A hatalmas érdeklődés miatt már fél egykor megnyitotta kapuit a Parlament az érdeklődők előtt, délután három óráig háromezer-ötszázan csodálták meg az épületet.

2012.08.20 16:35MTI

Ezt közölte hétfőn a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), hozzátéve, hogy délután háromig már tízezrek látogattak ki az állami rendezvényekre.

Mint írták, már délelőtt megteltek a rakpartok érdeklődőkkel az Erzsébet híd és a Margit híd között megrendezett dunai vízi és légiparádé ideje alatt. Az esemény ideje alatt sokan a Magyar ízek utcájáról, falatozva figyelték az eget.

Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke augusztus 20. alkalmából tizenegy órától rangos állami kitüntetéseket adott át a Parlamentben. A Magyar Érdemrend nagykeresztjét életművéért Jókai Anna Kossuth-díjas író, esszéista vehette át. Egy órakor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár átadta a Külhoni Magyarságért Díjakat is, amelyet az idén kilenc határon túli magyar szervezet, illetve személy kapott meg - idézték fel.

Három órakor ünnepi köszöntővel kezdődött a kenyéráldás a Clark Ádám téren felállított színpadon, majd díszes aratómenet indult a Szent István-bazilikához, hogy az ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megszentelje a mesterek kenyerét.

A programok késő estig tartanak, a hagyományos augusztus 20-ai tűzijáték este kilenc órakor kezdődik. A Parlamentet este nyolc óráig tekinthetik meg az érdeklődők.

A programok látogatói a budai rakparton, a Várkert Kaszinó és a Bem tér között este tízig végigsétálhatnak a Magyar ízek utcáján is, ahol magyar termékeket kínálnak az árusok. Az érdeklődők megkóstolhatják Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját is, a különféle sajtkülönlegességek, lekvárok és ízletes kenyerek mellett. A Petőfi Rádió a rendezvények hivatalos rádiója, műsorai a Duna mindkét partján kihangosítva szólnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.