Testvérvárosok

Együttműködési szerződést írt alá Budapest és Sanghaj

Együttműködési megállapodást kötött Budapest és a kelet-kínai Sanghaj, a dokumentumot Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Li Hszi (Li Xi) miniszter-helyettes írta alá pénteken Budapesten.

2012.08.06 15:23MTI

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester júniusban látogatott el Pekingbe, ahol testvérvárosi megállapodást kötött a kínai fővárossal Budapest. A főpolgármester akkor Sanghajba is ellátogatott és együttműködés kialakításában állapodott meg a kelet-kínai metropolisz vezetőivel. A tárgyalások eredményeként érkezett a sanghaji delegáció Budapestre, Li Hszi miniszter-helyettest Szentes Tamás (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes fogadta. 

Az együttműködési megállapodás mindenekelőtt kulturális és oktatási területre terjed ki, a jövőben szorosabban működnek együtt a két város fesztiváljai, így a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál és a Budapesti Művészeti Fesztivál. Ezen kívül a megállapodás a kétoldalú turizmus fejlesztését irányozza elő, valamint a felsőoktatás terén erősíti a kapcsolatokat.
 
Ez utóbbi kiemelten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a sanghaji Tungcsi (Tongji) Egyetem közötti szorosabb együttműködést jelenti, elsődleges szerepet szánva a környezetvédelmi kérdésekben való fokozottabb kooperációnak. A Tungcsi Egyetemen jelenleg is vannak magyar hallgatók és oktatók is, a jövőben lehetővé válik majd ennek kölcsönössé tétele, továbbá a kutatási és tudományos téren való együttműködés erősítése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.